Ismerd meg a fogkorona különböző típusait!

iho   ·   2022.02.04. 12:00

Szeretnéd, ha nem kellene takargatni a mosolyodat? Ha önfeledten beszélgethetnél, nevethetnél? A fogaid állapota gyakran negatívan befolyásolja a mindennapi szokásaidat - már, ha engeded, hogy így legyen.

A fogak akkor is kopnak, elszíneződnek, ha gondoskodsz róluk

A fogaid elszíneződése és kopása természetes folyamat, mondhatni az élet velejárója. Ahogy a bőrödön is meglátszik az évek múlása, úgy a fogaidon is nyomot hagy az idő annak ellenére is, hogy gondosan ápolod azokat.

Mosolyogni, nevetni, beszélni mindenki szeret. Ha a fogak esztétikai megjelenése zavart szenved, akkor ezek a kézenfekvő megnyilvánulások sem mennek úgy, ahogy azelőtt. Mit tehetsz ilyen esetben? Sokat! Például kifehéríthetővé, szabályosabbá, szebbé tehető minden fog esztétikus koronák segítségével. Arról az el nem hanyagolható tényről nem is beszélve, hogy nemcsak az önbecsülésednek teszel jót vele, hanem az egészségednek is. 

Ha nem tartod rendben a fogaidat, azok szuvasodásnak indulhatnak - gyulladást elindítva a fogbélben és az ínyben. 

A porcelán fogkorona típusai

Porcelán korona gyűjtőnév, azaz minden korona, amire porcelán leplezés kerül, a köznyelvben porcelán korona néven szokták emlegetni. Természetesen van különbség közöttük - amit a váz anyaga vagy a végleges korona anyaga határoz meg. A budapesti Jildent Clinique fogászati klinikán is többféle megoldást alkalmaznak, mely munkára garanciát vállalnak.

A fémkerámia korona - porcelán leplezésű fogkorona

Ezeknél a fogkoronáknál a korona vázát fémötvözetből öntik ki, vagy egy fémtömbből frézgép segítségével kifaragják. Előnye, hogy rugalmas és stabil vázszerkezetet biztosítanak, nagy fogközöket is képesek gond nélkül áthidalni. Implantátumokhoz is alkalmazzák, mert időtállóak, ráadásul viszonylag olcsóbbak más koronákhoz képest.

Hátránya, hogy a porcelán lepattanása után látszani fog a szürke váz, illetve fémes szájízt is okozhat. Mivel a fém jól vezeti a hőt, kellemetlen érzés jelentkezhet, ami hideg-meleg ételek fogyasztásakor érződik. Fémallergia esetén nem alkalmazható.

Aranykerámia korona - drága, de csillogó

Egy speciális arany ötvözet képezi a fogkorona anyagát. Nagy körültekintést és precíz munkát követel. Előnye, hogy az arany természetes baktériumölő hatással bír, ritkán okoz allergiás tüneteket, szövetbarát, hosszú az élettartama. Hátránya, hogy drága: igazi befektetés.

Magas esztétikum: cirkónium korona 

A cirkon megalkotása a robottechnológiának és az innovációnak köszönhető. Előnyei: biokompatibilis, szövetbarát, jól illeszkedik, saválló, fémmentes, fehér, nem vezeti a hő, akár nagyobb foghiány áthidalására is jó megoldás.

Hátránya: nem képes a fogzománcot olyan élethűen imitálni, mint a teljes kerámia korona. Viszonylag drága.

Teljes kerámia korona

A teljes kerámia koronáknak sok előnye van: fémmentes, élethű. Hátránya, hogy mélyharapás esetén harapási diszfunkció alakulhat ki. 

Látható: sokféle megoldás áll a rendelkezésedre ahhoz, hogy a fogaid állapota ne jelentsen akadályt a mosolygásban.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek