Ismerkedés a fogaskerekekkel

iho.hu   ·   2022.10.25. 14:25
fogaskerek
Fém és műanyag fogaskerekek a mindennapokban.

A fogaskerék egy széles körben elterjed gépelem, ami általában furattal rendelkezik, hengeres alakú és a külső felén fogak vannak. Feladata egy másik hasonló foggal szerelt gépalkatrész meghajtása, a forgatónyomaték átvitele. A tengelyekre kör furattal és retesszel szerelhető. Számon pozitív előnye miatt a hajtástechnikában gyakran alkalmazzák. A fogaskerék hajtás már időszámításunk előtt a negyedik-ötödik században már használták. A fogaskerekek csúszásmentesen tudjanak nagy nyomatékok átvinni.

A fogaskerekek számos anyagból készülhetnek, úgy mint acél, rozsdamentes acél, de akár erősített műanyagból is. Célszerű két ugyanolyan anyagból készült fogaskereket egymáshoz kapcsolni. Az eltérő anyagú, vagy akár keménységű fogaskerekek összekapcsolása nem ideális.

A fogaskerekek fogainak geometriája igen sokféle lehet. A leginkább elterjedtebb típusok az egyenes fogazású fogaskerekek, amiknek a kapcsolószöge 20 fok.

Egy fogaskerékhez általában egy másik alkatrész szokott a fogak mentén kapcsolódni, Ez leggyakrabban egy másik hasonló modulú fogaskerék. Ebben az esetben az egyik fogaskerék elfordulása a másik fogaskerék elfordulását eredményezi, a két fogaskerék között kényszerkapcsolat van. Ennek köszönhetően a forgatónyomaték átszármaztatható egy tengelyről egy másikra. Ha a két kapcsolódó fogaskerék eltérő fogszámmal rendelkezik, akkor fordulatszámuk fogszámukkal fordítottan arányos, a tengelyeken keletkező nyomaték a fogszámokkal egyenesen arányos.

A webáruházunkban kapható népszerű fogaskerekek általában C45 acélból készülnek. Leggyakrabban felület kezelés nélkül értékesítjük azokat. Természetesen egyes típusok gyárilag fogedzve rendelhetők. Rozsdamentes felhasználásra INOX AISI 303 fogaskereket ajánlunk. Ha műanyag fogaskerékre van szükség, akkor pedig erősített poliamid lesz a keresett fogaskerék alapanyaga. A fogaskerekeknél fontos paraméter a modulszám. A modulszám egy ISO szabvány szerinti érték. A modulszám az osztókör átmérőjének egy fogra eső része. Emellett fontos paraméter még a fogaskerék fogszáma és a fogazott részének szélessége is. Ha fogaskerekekkel kapcsolatos kérdése lenne, forduljon hozzánk bizalommal.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek