Ismerkedjünk meg a szép gyep titkaival!

iho   ·   2024.02.13. 12:00
13

Egy családi ház igazi ékessége lehet a szép és gondozott kert, amelyen belül többnyire többféle terület és ennek megfelelően sokféle, különböző növényzet is megtalálható. Eltérőek a kertek abban, hogy milyen növényből mennyi díszíti őket.

Viszont általában megegyeznek abban, hogy kisebb vagy nagyobb füves terület is akad bennük.

A szomszéd fűje mindig zöldebb!

Így tartja a mondás, s valljuk be őszintén, ennek azért a perspektívához is van némi köze, amin változtatni nem nagyon lehet. Az azonban már rajtunk múlik, hogy csak szebbnek látszik vagy valóban szebb is a gyep a kerítés túloldalán. 

Az egyik legfontosabb feladatunk a pázsitunkkal kapcsolatban a fűnyírás, amelyhez az ujhazbodrogi.hu fűnyíró kínálatában kiváló eszközöket szerezhetünk be. De hogyan használjuk ezeket úgy, hogy a gyep valóban csodás legyen?

Fontos a rendszeresség és némi hozzáértés

Ez az egyik olyan tényező, amely hatással lesz a füves terület állapotára. Nem úszhatjuk meg a folyamatos gondoskodást, ha a cél az, hogy egészséges és zöld pázsit virítson a kertben. Amennyiben odafigyelünk arra is, hogy az évszakok változásával a fű növekedése is eltérő ütemben zajlik, akkor már jó úton járunk. De nem a rendszerességből érdemes visszavenni, inkább a fűnyíró késeinek pozícióját javasolt módosítani.

Ha spórolni szeretnénk a munkával, s emiatt rövidebbre vágjuk a fűszálakat, éppen ellentétes hatást érhetünk el, mint amit szerettünk volna. A túlságosan pici szálak ugyanis nagyon könnyen kiszáradnak, így sárgulni, barnulni kezdenek.

Ha frissen vetnénk magokat…

Az állomány frissítésére időnként érdemes egy kis friss vetéssel törekedni, erre az őszi és a tavaszi időszak a legalkalmasabb. Ám nem mindegy, hogy ezután hogyan gondozzuk a zsenge hajtásokat.

Például meg kell várni, míg legalább a 8 cm, legfeljebb 12 cm-t elérik, mielőtt fűnyírásra kerülne a sor. Azonban fontos, hogy ne nyírjuk rövidebbre, mint körülbelül 5 cm, viszont maximum 10 naponta kerítsünk sort erre.

Milyen napszakban érdemes füvet nyírni?

Az első fontos dolog az lesz ebből a szempontból, hogy a fű legyen már teljesen száraz, mert nedvesen nem szabad vágni. Viszont az ideális időpont ennek ellenére is a reggel, főként akkor, ha már benne vagyunk a nyárban. A forróságban nemcsak nekünk lesz nehéz a munkavégzés, hanem a pázsitnak sem teszünk jót.

Az első tavaszi fűnyírás optimális időpontja

Amikor véget érnek az éjszakai fagyok, elkezdhetünk foglalatoskodni a gyeppel is. Túl kicsire ilyenkor sem jó vágni a szálakat, mert ha véletlenül mégiscsak fagy lenne, akkor az nagyon nem tesz jót nekik. Nagyjából 2 cm-rel nyírjuk rövidebbre őket, s ezt a módszert ismételjük, mielőtt igazán elkezdjük a fűnyírásszezont.

A legfontosabb azonban az, hogy fordítsunk figyelmet rendszeresen a gyep ápolására, ha büszkén szeretnénk azzal a biztos tudattal átkacsintani a szomszédba, hogy ezúttal bizony nálunk zöldebb a fű!

(x)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek