Itt a tavasz, újra gőzössel Kovásznán!

Biszak Ábel   ·   2014.04.08. 14:30
kovasznakicsi

Április 12-étől egészen október közepéig minden hétvégén vonatozhatunk a Tündérvölgyben. Minden hétvégén, péntektől vasárnapig kétóránként indul a rövidke, kétkocsis szerelvény a Clermont szálló elől, és körülbelül két kilométer múlva éri el az ipartörténeti emléknek számító sikló alsó állomását. A két nyitott kocsit egy kis dízelmozdony vontatja, ám csoportok esetén külön kérésre befűtik az ex-MÁV-os 764-243 pályaszámú gőzöst is.

A Kovászna környéki jelenleg meglévő vasútvonalak. Vörössel jelöltük a nagyvasutat, zölddel a járható kisvasúti szakaszt, sárgával a felújítás alatt álló kisvasúti szakaszt. </br> Kattintsanak a kisvasút galériájáért! (fotók: a szerző)

A Kovászna környéki kisvasúti hálózat egészen a kilencvenes évekig a Kommandón kitermelt és feldolgozott faanyagot szállította el a nagyvasúti átrakóállomásig, ám a fatelep és a kitermelés 1997-es megszűnte után a vonal teljesen kihalt, és csak később, lassú léptekkel tért vissza a „halálból”. Több terv is született a pálya újraélesztésére, ám pénz hiányában eddig csak egy csekély rész volt járható, az is sebességkorlátozásokkal, mivel a pálya szörnyű állapotban van, a 70-es évek óta nem történt különösebb javítás a faaljas hálózaton.

Nyáron a szerelvények teljes kihasználtsággal közlekednek, mind az üdülő nyugdíjasok, mind a környékbeli kisgyerekek nagy örömére. Hátrányt jelent a közlekedésbarátoknak, hogy a kisvasúthoz csak nagyon körülményesen lehet eljutni: Sepsiszentgyörgyről napi öt pár személyvonat közlekedik Kovásznáig, ahonnan vagy gyalog (húsz perc), vagy taxival, vagy kisbusszal lehet eljutni a városközpontig, amely félúton van a nagyvasúti állomás, és a kisvasút jelenlegi indulóállomása között. Öröm az ürömben, hogy óránként gumikerekes kisvonatok indulnak a városközpontból a Tündérvölgybe, amelyek az élményszerű utazás mellett olcsóbb eljutást kínálnak a kisvasúthoz.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Vasútmodell

Terepasztalcsodák Szolnokon

MTI/iho   ·   2024.02.25. 14:00

Csaknem kétezer négyzetméteren tíznél is több terepasztallal várják a látogatókat a 10. Szolnoki Országos Vasúttörténeti és Vasútmodell Kiállításon március 15. és 17. között az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban.