Izgalmas sikertörténet a skót whisky egyik régi fellegváráról

iho   ·   2023.02.01. 12:00

Képzeljünk el egy hanyatló félben lévő whiskylepárlót, amely a szakadék szélére kerül! Viszont két leleményes üzletember meglátja benne az üzleti lehetőséget, és elszánja magát az üzem megmentésére. Hogy aztán innovatív ötlettel rukkoljanak elő, és addig nem ismert ízvilágot álmodjanak meg egy skót whiskynek. Ebbe a történetbe engedünk máris betekintést.

Mi az, ami kellhet egy sikeres whisky születéséhez?

Mindenekelőtt kell egy jó ötlet. Egy szikra, ami lángra lobbantja az ötletgazdák elméjét, és motivációval tüzeli őket. Mivel a whiskygyártás nem egyszerű műfaj, ezért vállalkozókedvre és elszántságra is szükség van a megvalósításhoz.

A címben említett történet külön pikantériája, hogy két leleményes skót férfi volt az ötlet kitalálója. Nekik köszönhető, hogy az ötletükből megvalósuló párlat ma már az iDrinks whisky választékában is elérhető.

Mivel egy lepárlóüzemet létrehozni, működtetni és sikerre vinni komoly próbatétel, ezért pénz is kellett a sikersztorihoz. Nem kevés kitartással együtt, ami azért nélkülözhetetlen, mert a világra szóló siker sokszor a legnagyobb nehézségek után következik.

A szóban forgó párlat sikerében az alábbi történések is szerepet játszottak

A tények kedvéért most már elárulhatjuk, hogy a méltán híres Glenrothes Whisky történetéről van szó, amely a skóciai Rothes városához köthető. Mondanunk sem kell talán, hogy a lokációnak mekkora szerepe volt a sztori létrejöttében.

A két vállalkozó kedvű üzletember James Stuart, illetve William Sharp volt. Gondoltak egy merészet, és az összeomlástól mentettek meg egy régi lepárlót. Áthidalva olyan kellemetlen nehézségeket, amilyen például a pénzszerzés volt.

Skót üzletemberek lévén a vállalkozás létrejöttében annak is volt szerepe, hogy szenvedélyesen rajongtak a jobbnál jobb párlatokért. Eltökélt szándékuk volt ennek folyományaként az, hogy ők is letegyék a névjegyüket ebben az iparágban.

 

Ékes példa arra, hogyan lehet rést találni egy telítettnek gondolt piacon

James Stuart, illetve William Sharp fejében nem az volt a cél, hogy a sokadik tipikus skót whiskyt dobják a piacra. Ők másképp gondolkodtak, és egy külön piaci rést szemeltek ki a termékük bevezetéséhez.

Ezért lett a Glenrothes Whisky könnyedebb és gyümölcsösebb, szemben a kortárs párlatok markáns, erőteljes, füstös jellegével. Mivel a sztori az 1800-as évekhez köthető, akkoriban ez igencsak forradalmi elképzelésnek hatott.

De működött. Amihez fontos összetevőnek bizonyult William Sharp eltökéltsége és lehengerlő stílusa. Neki könnyű volt szót érteni másokkal és értékesíteni számukra a kuriózumnak számító párlatot.

Az áldásos tevékenységének köszönhetően mondhatni üde fuvallatot csempészett a skót whisky elkészítésének világába. Neki is köszönhető, hogy manapság olyan sokféle ital közül választhatunk és kortyolhatunk.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek