Járatnyitás Pécs-Pogány repülőtéren

iho/repülés   ·   2024.04.01. 08:30
03_pecs-poganyi_jaratnyitas

Málta–Pécs–München és vissza, egyelőre hetente kétszer. 

Még február elején jelentették be hivatalosan: csaknem másfél évtized után ismét menetrend szerinti repülőjáratok indulnak Pécsről. Egyelőre Münchenbe és Máltára lehet utazni a máltai bejegyzésű Universal Air De Havilland Canada Dash 8-400-as gépével, de nyártól Korfura is indul járat. München és Pécs között egy óra húsz perc, Pécs és Málta között két óra húsz perc a repülési idő.

(fotók: Müller Andrea, PécsMa)

A légitársasággal kötött megállapodást hosszú előkészületek előzték meg: a helyi szereplőkkel, például az egyetemmel és ipari vállalkozásokkal egyeztettek arról, milyen repülőjárat indítására lenne igény. A megyeszékhely vezetőinek álláspontját meghatározta, hogy München nemzetközi légi közlekedési központ, amin keresztül Pécsről elérhető az egész világ, illetve Pécs is elérhető a világ bármely pontjáról. Sőt, a városba látogató turisták jelentős része Dél-Németországból érkezik, a várost szoros üzleti kapcsolatok kötik ehhez a régióhoz, ráadásul sok német diák tanul az egyetemen.

Bár a pécs-pogányi infrastruktúra megfelelő volt, hiszen a repülőtér az elmúlt években folyamatosan működött, ugyanakkor rendszeres járatokat jó ideje nem fogadott – legutóbb 2012-ben indultak Korfura és Burgaszba chartergépek. A repülőtér 1500 méter hosszú, harminc méter széles, 46 tonna teherbírású, aszfaltozott futópályának tervezésekor elsősorban a turbólégcsavaros repülőgépek technikai adatait vették figyelembe, amelyeknek nincs szükségük ennél hosszabb pályára. A pécsihez legközelebbi nemzetközi repülőtér az eszéki, ahonnan a Ryanair repül London Stanstedre, továbbá az Eurowings szezonálisan indít járatokat Stuttgartba.

A járatnyitó Dash 8-400-as Máltáról érkezett, és két vízsugárral köszöntötték, majd nem sokkal később a repülőgép München felé vette az irányt. A járatok minden kedden és pénteken indulnak Máltára és Münchenbe – hamarosan pedig szerdánként és vasárnaponként is. A fedélzetre egy, legfeljebb hétkilós kabintáska vihető fel (mérete: 40×30×22 centiméter). A jegy ára tartalmaz egy feladott poggyászt is, ennek a súlya maximum 15 kiló lehet. Jegyeket telefonon a Universal Air angol nyelvű ügyfélszolgálatán (+356 212 55 212), a légitársaság honlapján, valamint az App Store-ból már letölthető mobiltelefonos applikáción keresztül foglalhatunk.

A Tüke Busz az induló és érkező repülők menetrendjéhez igazodva közlekedtet autóbuszokat a pécsi belvárosból a pogányi légikikötőbe. A buszok ingyenesen vehetők igénybe nemcsak az utazóknak, hanem kísérőiknek is, ráadásul a csomagok szállítása is térítésmentes.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek