Játszva megismerjük az otthoni késélezés titkait!

iho   ·   2020.12.02. 12:00

Az első minőségi kés beszerzése valahogy mindig bevésődik a konyhánk történelemkönyvébe. Azonban ezt a minőséget a továbbiakban is meg kell őrizni, amennyiben még hosszú távon szeretnénk dolgozni vele. Így ha neked is felmerült a fejedben az otthoni késélezés gondolata, ne aggódj, a következő cikkben ugyanis ehhez kapsz egy kis segítséget!

Ki tud kést élezni otthon?

Valójában az óriási tévhit, hogy csak a szakmabeliek képesek otthon megoldani a késélezés kérdését, mivel gyakorlatilag mindenki elsajátíthatja a folyamatot. 

De feltehetjük a kérdést, hogy miért is van szükség a kések élezésére? Óvnunk kell a kések minőségét. Egy jól karbantartott késsel nemcsak sokáig dolgozhatunk, de precízen végezhetjük el teendőinket, ráadásul sokkal biztonságosabb is használatuk!

Habár egy olcsó és viszonylag gyors eljárásról beszélünk, azonban kénytelenek leszünk a legjobb minőségű élező eszközöket beszerezni, különben csak még tovább rontunk a helyzeten. 

A késélezés eszközei

De milyen eszközök között válogathatunk, és mikor, melyiket érdemes alkalmazni? Most a Kések Ollók Webáruház késélező eszközei segítségével testközelből megismerheted azokat, ráadásul egyben be is szerezheted a számodra ideális darabokat!

Amikor a kés éle kicsorbul például, akkor bizony új élt kell kreálnunk, így ilyenkor a fenőacél a legjobb választás. Ilyenkor ajánlott egy szakács előzetes felkészítése, hiszen ügyes technikát kell alkalmaznunk ennél az eszköznél.

Az otthoni késélezők nagy kedvence azonban inkább a csettegő, csattogó. A Vulcanus nevű osztrák manufaktúra számos csattogót gyárt, amelyeknek a használata semmilyen előzetes szakismeretet nem igényel.

Hogyan használjuk a fenőkövet?

A fenőkő technikáját valóban el kell sajátítani, ezért eleinte érdemes egy régebbi késen is gyakorolni. Miután vízzel vagy olajjal benedvesítettük az eszközt, késélezés előtt egy órával be is kell áztatni, mivel így kopásállóbb lesz. 

Mindig tarts otthon egy durvább és egy finomabb számozású követ! A penge egyik felét tartsd ideális szögben és úgy csiszold, óvatosan, éllel a mozgás irányába. Ezt meg kell ismételni a kés mindkét oldalán, ennek eredményeképp kialakítható az új él. Aztán a sorjázáson lesz a sor, amely alatt azt értjük, hogy a durvább egyenetlenségeket simítjuk el.

Egyéb tippek a fenőkövekhez

Mindig legyen egyenletes a fenőkő, ellenkező esetben tisztítókővel csiszolhatunk egyet rajta. A 30-40 fokos élszög az európai, még a 10-20 fokos élszög tartása a japán kések kapcsán ajánlott. 

Válogathatsz a fenőkövek között, hiszen vannak természetes, szintetikus és kerámiaalapú vizes kövek is. 

Mivel a késélezés egy veszélyes folyamat, nagyon ügyelj a biztonságra! Ugyanakkor óvd a késeidet is, például ne tedd mosogatógépbe vagy szennyes edények közé őket! Minden használat után érdemes langyos vízzel elmosni, majd szárazra törölni azokat!

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek