Jelentős bevételekkel és komoly nyereséggel zárt tavaly a pireuszi kikötő

iho.hu   ·   2024.07.08. 12:00
port of pireaus

A társaság fennállásnak legjobb eredményét könyvelhette el 2023-ban.

Sikeresen zárult a görög pireuszi kikötő (Piraeus Port Authority, PPA) a közelmúltban megtartott éves közgyűlése. Az érdekeltek valamennyi napirendi pontot jóváhagyták, beleértve a 2023-as pénzügyi évre vonatkozó éves pénzügyi kimutatásokat és az osztalékfelosztásra tett javaslatot.

A társaság igazgatósága által javasolt részvényenkénti bruttó 1,34 eurós osztalék összege 29 százalékos növekedést jelent 2022-hez képest. A 2023-as éves pénzügyi jelentés legfontosabb elemei közé tartozik a 238 millió dolláros összbevétel, ami 12,9 százalékos növekedéssel ér fel 2022-höz képest. Az adózás előtti eredmény 104 millió, az adózott pedig 72  millió dollárra nőtt, előbbi a bázist alapul véve 28,8, utóbbi 26,3 százalékos gyarapodás.

Ezek az eredmények a vállalat eddigi legmagasabb bevételi és jövedelmezőségi eredményeit jelzik, nem véletlenül jelentette ki a kínai többségi tulajdonban lévő PPA elnöke, LIn Ji a következőket: „Vállalatunk három egymást követő évben tapasztalt felfelé ívelő pályája és javuló pénzügyi eredményei jelzik, hogy a kikötői fejlesztésre és korszerűsítésre vonatkozó stratégiáink, valamint a jelentős operatív döntések jó irányba haladnak. Megteremtik a megfelelő feltételeket ahhoz, hogy Pireusz továbbra is a Földközi-tenger és Európa egyik legjelentősebb kikötője legyen.”

A kínai Cosco Shipping konszern azt európai rangsorban a 14. legnagyobb kikötőként számot tartott, nagykonténerek kezelésére szakosodott Pireusz kétharmados tulajdonosa.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

Hetvennégymillió euró nyereséggel zárta 2023-at a BUD

iho/repülés   ·   2024.06.01. 15:50

A budapesti repülőtér-üzemeltető a világjárvány utáni második nyereséges évét nyugtázhatja. A társaság ugyanis 2023-at 337,8 millió euró nettó árbevétel mellett nettó 74 millió euró nyereséggel zárta, és a Covid-19 idején felhalmozott veszteségét az elmúlt két évben 47 millió euróra csökkentette.