Aligátorok a hordozóra

iho/repülés   ·   2011.09.07. 09:44
Ka_52_at_MAKS_2009_cim

Az orosz védelmi minisztérium 140 Ka-52-es harci helikoptert vásárol, több, mint négymilliárd dollár, 120 milliárd rubel értékben. Az üzletről a Russian Helicopters cég számolt be, hozzátéve, hogy a vállalat 250 millió dollárt fordít a Mi-38-as, a Ka-62-es és a Mi-34S1 típusú helikopterek fejlesztésére, illetve a Mi-17-es gyártósor modernizálására.

A megrendelt Kamovoknak összehajtható kompozit-rotorlapátjuk lesz, ezzel kapcsolatban a Russian Aviation arra emlékeztet, hogy Franciaországban két Mistral típusú helikopter-hordozó készül orosz megrendelésre, a hajók közül az első 2014-ben állhat szolgálatba. A most megrendelt Kamovok első példányai ezekre a hordozókra kerülnek majd, egyébként az orosz szárazföldi haderő már a következő két évben több mint hatvan Alligatort kap.

Az orosz internetes szaklap azt is megjegyzi, hogy az amerikai riválissal, az Apache-val szemben a Kamov-52-es „Alligator” becenevű gép különleges pilótamentő rendszerrel van felszerelve.

A koaxális rotorelrendezésű gép (két ellenforgó főrotorral, farokrotor nélkül) az együléses Ka-50 kétüléses utódja, a személyzet egymás mellett helyezkedik el, szemben a harci helikopterek többségénél alkalmazott tandem-elrendezéssel. A kabin páncélozott, a gép mindkét ülésből vezethető, és mindkét ülés katapultálható: a mentőrendszer először a rotorokat robbantja le, és utána veti ki az üléseket a repülésképtelen helikopterből.

A szárnycsonkokon összesen hat felfüggesztési pontot alakítottak ki, ezekre a különféle földi támadó eszközökön túl levegő-levegő rakétákat is elhelyezhetnek. A fegyverzet fő eleme a baloldalra szerelt gépágyú.A pilótákat előre néző infravörös kereső (FLIR) és fejlett optikai felderítőrendszer segíti.

A koaxális rotorok révén a gép kiválóan manőverezik és orosz források szerint hamarabb kerülhet lőhelyzetbe, mint a nyugati harci helikopterek. Két 2200 lóerős hajtóműve becslések szerint 340 km/órás vízszintes sebességre gyorsíthatja.

Kapcsolódó hírek