Kármentesítés kétmilliárdból Kunmadarason

iho/repülés   ·   2016.02.28. 08:45
kunmadaras0

A projekt a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) mintegy 1,37 milliárd forintos támogatásával valósult meg. A tájékoztatás szerint a projekt elszámolható bruttó összköltsége 1,9 milliárd forint. A támogatás összegének 85 százaléka az Európai Unió Kohéziós Alapjából, 15 százaléka Magyarország központi költségvetéséből származik.

Kunmadaras volt szovjet katonai reptere felülről, ahogy a Google látja

A kármentesítés eredményeként a szennyezett terület 100 százalékban megtisztult. A megtisztított terület nagysága 60 ezer négyzetméter. Ezen kívül több, mint 300 ezer köbméter felszín alatti vizet és 350 ezer köbmétert meghaladó földtani közeget sikerült megtisztítani a projekt során – olvasható a közleményben. A műszaki beavatkozás eredményeként a talajban és a talajvízben mért szennyező anyagok tekintetében a „D” kármentesítési célállapotot sikerült elérni. A kedvezményezett – nyílt közbeszerzési eljárás lefolytatását követően – a G-M 2007 Konzorciummal kötött vállalkozási szerződést a feladat megvalósítására. A konzorcium tagjai a Geohidroterv Kft., mint konzorciumvezető és a Mota-Engil Magyarország Zrt. voltak.

A tájékoztatás szerint a repülőtér teljes területe 780 hektár. Az ország legnagyobb kiterjedésű katonai repülőtere három jelentős felszállóval, illetve guruló úttal rendelkezik. 1944-ben a megszálló német hadsereg kezdte meg a repülőtér építését Kunmadaras határában, amelyet 1945 után a Magyar Honvédség fejezett be. A repülőtéren szovjet csapatok állomásoztak 1956 és 1992 között. A magyar állam 2003. január 1-jétől térítésmentesen az önkormányzat tulajdonába adta az objektumot.

Kicsit közelebbről, még a kármentesítés előttről. Anyag volt a helyszínen, attól nem kellett tartani, hogy elporlad a beton... A felirat jelentése: a biztonságos repülés a földön kezdődik!

A kunmadarasi repülőtér szennyezettsége a szovjet katonaság távozása óta ismert. A műszaki beavatkozási tervet az illetékes környezetvédelmi hatóság 2007-ben fogadta el. A szennyezett területen a kedvezőtlen környezeti hatások megszüntetését, a kármentesítést a felszín alatti vizek védelméről szóló kormányrendelet alapján végezték el. A kármentesítés során biztosítani kellett, hogy a szennyezés ne terjedjen más környezeti elemekre, illetve hogy az a lehető legkisebb környezeti veszélyeztetést, környezetkárosodást okozza – olvasható az MNV Zrt. közleményében.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek