Kávézás, mint mindennapi rituálénk

iho   ·   2023.03.22. 09:35
00_kaufino_kavezas

Egy olyan felgyorsult világban élünk, amikor mindig sietünk, félünk, hogy lemaradunk valamiről, vagy valakiről. Sokszor nagyon nehéz elkerülni azt a kellemetlen feszültséget, ami minden lépésnél vár ránk. Minden nap egy jó csésze kávé és egy pillanatnyi békesség, lelkünknek és testünknek lehet a legjobb segítőtársa az ellenségünk, azaz a stressz elleni küzdelemben.

A víz után a kávé a legnépszerűbb ital a világon. Az emberek több mint ezer éve isszák. Az elsőként nemesített kávéfajták Afrikából származtak, de az arabok pörkölték meg először a kávébabot. Európába Velencén keresztül jutott be. Az európai utazóknak és szerzeteseknek köszönhetően pedig hamarosan a kávé a világ minden tájára eljutott, és népszerűsége hihetetlen gyorsasággal növekedett. A Penny Market üzletek polcain sorakoznak a jobbnál jobb ízvilágot szolgáló kávéfajták. A Penny Market újságoknak és Penny Market akciós újságoknak köszönhetően pedig igazán kedvezményes áron megvásárolhatók akár szemes, akár darált változatban.

Miért olyan egészséges a kávé a szervezetünk számára?

Talán nem is tudjuk, hogy maga a kávé több mint ezer hatékony és egészségjavító anyagot tartalmaz, ami még nagyobb mennyiség, mint amennyi a zöld teában található. A legtöbb kávékedvelő issza, mert hatékonyan küzd a fáradtság ellen, javítja a memóriát és növeli a figyelmet. A kávé a természet nagyszerű ajándéka, amely gazdag antioxidánsokban. Egy csésze kávéban található polifenol és flavonoid segít a cukorbetegség leküzdésében, és jótékony hatással van a szív- és érrendszeri betegségek, valamint az idegrendszeri betegségek elleni harcban is. A kávésav viszont gyulladáscsökkentő és karcinogén hatást fejt ki az emberi szervezet számára. A Libri könyvesboltok polcain és a Libri online portál felületén számos könyvet talál, amelyekben bővebben olvashat a kávé jótékony hatásáról. Ha vásárlása során felhasználja Libri kuponkódjait, még nagyobb kedvezményre és előnyre tehet szert.

Kezdje napjait egy kávézási rituáléval, és kényeztesse magát egy rövid pihenővel a nap folyamán. Ez a béke pillanata, amikor élvezzük ezt a finom nedűt, amely feltölt energiával és pozitívan befolyásolja hangulatunkat. A koffein serkenti az idegrendszert, ezáltal boldogabbnak érezzük magunkat, és egyes kutatások kimutatták azt is, hogy még a depresszió csökkenéséhez is hozzájárulhat a kávéfogyasztás. Kezdje a reggelt mosolyogva, és legyen egész nap pozitív hangulatban egy csésze minőségi kávénak köszönhetően.

Kávéházi élmény otthonunkban?

Valaki egyszerűen csak leönti a kávét, és munka közben issza, mások számára az elkészítése egy kész rituálé, és tudják, hogyan kell megfelelően élvezni az ízvilágát. Akár vendégeinek készíti a kávét, akár saját magát kényezteti vele, figyelje meg, hogy a kávé felszolgálásának és felkínálásának módja mennyire hozzájárul az összbenyomáshoz. Még a csészeválasztás is befolyásolhatja a kávéját. Ha egy vastag falú csészét választ, és a kávé felszolgálása előtt felmelegíti, az ital tovább tartja benne ideális hőmérsékletét. A felszolgálási megjelenést kávétálcával fokozhatja. A tálca segít mindent szépen elrendezni. Különféle más, jól megválasztott kiegészítők is találhatók, amelyek segítségével különleges kávézási pillanatokat varázsolhat munkahelyére vagy otthonába. Ilyenek lehetnek a tejtartók, vagy a különféle cukortartók. Kezdje kevéssel, és fokozatosan bővítse a kiegészítők számát. Nem kell azonnal megvenni az egész készletet. Nincs más dolga, mint egyenként beszerezni az egyes elemeket.

Ahány ember, annyi ízvilág

Az egész világ ismeri a kávét, azonban minden országban máshogyan készítik. Az arab elkészítési módszert tartják a legmegfelelőbbnek. Nagyon sűrű és erős kávét főznek, melyet fűszerekkel, többek közt fahéjjal ízesítenek. Görögországban a kávét forrón, sűrűn és édesen szolgálják fel. Jól passzol a hagyományos görög péksüteményekhez mézzel, mandulával és pisztáciával. Az elkészítés során keletkező kávéhab ugyanolyan fontos a görögöknek, mint a Közel-Kelet lakóinak. Görög értelemben a fiatal nők úgy isszák ezt az italt, hogy rajta keresztül jeleket küldenek szerető- vagy férjkeresési vágyukról. Amikor megjelenik az udvarló, és a fiatal görög nő megkedveli, gazdag habos kávét szolgál fel neki. Ha nem szereti, megkínálja egy hab nélküli kávéval, ezzel is jelezve neki elutasítását. Egyiptom is híres a kávérituáléjáról. Míg a temetéseken cukrozatlan kávét szolgálnak fel, addig esküvőn alapvetően csak cukorral készítik a kávét. Az egyiptomiak így a szomorúságukat és az örömüket is kávéval fejezik ki. Szeretik a tiszta és erős kávét, soha nem adnak hozzá tejet, tejszínt, csak kardamommal ízesítik.

A mai rohanó időkben gyakran nincs idő rendesen fellélegezni, ezért a kávé sokak számára mindennapi életük szerves részévé vált. Egyesek számára a kávé egyszerűen egy folyékony csoda, amely átveszi az uralmat és ellátja a szervezetet a szükséges energiával, mások szabadidős tevékenységnek tekintik a kávéivást, amikor végre kikapcsolódhatnak, beszélgethetnek barátaikkal, családtagjaikkal vagy kollégáikkal. Bármelyik közé is tartozik egy szabály azonban nagyon fontos. Válasszon minőségi kávét, hogy az ízvilágát még sokáig élvezhesse ízlelőbimbóival.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek