Kedden ismét kisvasutazhatunk Szentára!

Joó Ferenc   ·   2018.04.29. 18:45
kaszo-400

A Kaszó Zrt. üzemeltetésében működő kisvasút mindig is kicsit kuriózum volt. Az erdészeti–vadászati központ közútról Somogyszob felől közelíthető meg, helyileg tehát Nagyatádhoz húz a terület, de az erdei vasút nagyvasúti kapcsolattal Szentánál rendelkezik. Munkába járáshoz tehát nem használható a környékbeliek számára, a keddi–csütörtöki közlekedési rend pedig végképp lehetetlenné tette a kirándulóknak a vonal meglátogatását. Maradtak tehát azok a sátoros ünnepek, amikor különvonatok közlekedtek, például a kisvasút napján, amelyet minden év májusának harmadik hétvégéjén tartanak.

Szerencsére, néhány éve már szombati napokon is közlekedik a kaszói kisvasút, mégpedig két vonatpárral. A szerelvények délelőtt tíz és délután két órakor indulnak Kaszóról, Baláta megállóhelyen pedig másfél órát várakozik a vonat, mialatt az utasok bejárhatják a tóra néző kilátót és stégrendszert. Balátáig a vonal hossza nem egészen három kilométer, Szentáig még további hat kilométert kellene utazni, de nem lehet. Faanyagszállítás híján nem használták a vonal fennmaradó részét az elmúlt években, mivel korábban alig-alig akadt utas, aki Szentára ment vagy onnan érkezett volna.

Az egyelőre csak szobormozdony Karácsonyt talán pályázati pénzből egyszer fel lehet majd újítani. A képre kattintva galéria nyílik! (fotók: Joó Ferenc)

Az elmúlt hónapokban azonban nekidurálta magát az erdészet és ismét járhatóvá tette a teljes vonalat. Kedden, azaz május elsején ünnepi megnyitó járattal kedveskednek a helyieknek, illetve azoknak, akik ide látogatnak. Szentára üresen közlekedik a szerelvény és 10.15-kor indul Kaszóra. Visszafelé 17.00-kor indul, így mindkét irányban lesz nagyvasúti csatlakozás is.

Menetrend szerint továbbra sem fog kijárni a C50-es Szentára, de különvonatok megrendelésének immár nem lesz akadálya. A kisvasút amúgy két üzemképes C50-essel rendelkezik, a Karácsony nevű gőzös viszont jelenleg csak kiállítási tárgy. A kisvasutak fejlesztésére szánt ötmilliárd forintból talán futja majd felújítására, már ha megkapja az üzemeltető Kaszó Zrt. a megpályázott összeget.

Május elseje különben hagyományosan nem csak a strandok, de a kisvasutak szezonkezdetét is jelenti, így érdemes körülnézni az interneten, hogy hosszú hétvégén milyen programok várják az érdeklődőket!

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek