Kerüld el a leggyakoribb hőszigetelési hibákat!

iho   ·   2023.12.13. 13:00

A hőszigetelés csak abban az esetben tudja beteljesíteni küldetését, ha a szerkezetnek megfelelő minőségi anyagokból és előírásszerű, hibátlan kivitelezéssel készül, ugyanis csak ekkor garantáltak a számított értékek. 

Az épületek hőszigetelése kiemelt figyelmet kap napjainkban az energiaveszteség, a rezsiköltségek csökkentése, az otthonok komfortja okán. Nemcsak azért, mert ezek jelentik a legnagyobb felületet, de a leginkább kitettek az időjárás viszontagságainak. A kivitelezés során vétett hibák kedvezőtlenül befolyásolják a hőszigetelő képességet. Tanulj a mások által elkövetett hibákból, kerüld el azokat, mutatjuk, melyek a leggyakoribb problémák!

A hőszigetelés nélkülözhetetlen

A különböző szerkezetek védelméhez más-más szigetelőanyagot használunk nemcsak összetételben, hanem kiszerelésben is. A Festékpalota.hu hőszigetelés kínálatában szigetelőlemezeket, rendszereket és folyékony szigeteléseket találsz hő-, hang- és vízszigetelési munkákhoz. 

Egy épületben számos szerkezet szigetelését kell megoldani, azonban napjainkban leginkább a külső határolófalak hővédelme került előtérbe, hiszen ez nagymértékben javíthatja a komfortérzetünket, illetve mind közül ennek a legnagyobb a hővesztesége. Az energiahatékony otthonok megteremtése a lakók költségeinek csökkentése és a légkört kedvezőtlenül befolyásoló károsanyag-kibocsátás miatt is fontossá vált, így 2024 júliusától csak a közel nulla energiaigényű épületekre adható ki használatbavételi engedély. Ennek teljesítéséhez a homlokzatok hőszigetelése elengedhetetlen.

A leggyakoribb hőszigetelési hibák

Amennyiben az igényeknek, előírásoknak megfelelően választjuk ki a szigetelőanyagokat, még mindig adódhatnak hibák a kivitelezés során, amelyek kedvezőtlenül befolyásolják a végeredményt. 

Összeszedtük a leggyakoribb problémákat:

  • Az alapfelület nem megfelelően van előkészítve
  • Nem a megfelelő szigetelőanyagot és/vagy nem megfelelő vastagságban alkalmazzák.
  • Szakszerűtlen kivitelezés
  • Nem megfelelő rétegrend
  • A kivitelezés nem a megfelelő időjárási körülmények között zajlik
  • Hiányzik vagy nem megfelelő a lábazati szigetelés
  • A hőszigetelő lemezek felrakása során elmarad vagy nem megfelelő a rögzítésre szolgáló dübelezés
  • A nyílászárócsere nincs összehangolva a homlokzat szigetelésével
  • A kivitelezők nem tartják be a kötési és száradási időket.

A jövőt is érintő problémák

A hőszigetelést évtizedekre választjuk, így körültekintően kell eljárni, és a legjobb, a falazatnak megfelelő minőségi anyagokat kell alkalmazni az energiatakarékosság és komfort érdekében. 

Alapos tervezéssel, a megfelelő anyagok és vastagság meghatározásával, szakszerű kivitelezéssel rengeteget spórolhatsz, ellenkező esetben a javítás nemcsak sok munkát ad, ezáltal újabb hibaforrás, de sokba is kerül. Ráadásul a rosszul elkészített homlokzati hőszigetelés az épület energiagazdálkodását is tönkreteheti, így mindent el kell követni annak érdekében, hogy elkerüljük a hibákat.

(x)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek