Késő őszi finomságok: variációk sült gyümölcsökre

iho   ·   2021.11.01. 12:00

Amikor már egyre hidegebb van odakinn, ráadásul hamar sötétedik, nincs is annál jobb, mint a meleg szobában filmet nézni, olvasni, közben pedig valami finomat nassolni. Azonban lépjünk túl a csokoládén és a chipsen, és készítsünk ízletes, sült gyümölcsöket! 

Birsalma

Tipikus őszi gyümölcs, az évszak egyik jelképe. Bár a legtöbben klasszikus birsalmasajtot szoktak készíteni belőle, ami természetesen szintén nagyszerű csemege, most viszont próbáljunk ki valami újat!

Hámozzunk meg néhány nagyobb méretű birsalmát, majd vágjuk félbe, esetleg negyedeljük fel! Szedjük ki a magházukat, majd tegyük őket vajjal kikent tepsibe! Némi mézet keverjünk össze egy kis fahéjjal, majd locsoljuk meg vele az almákat! Helyezzünk a szeletekre egy-egy csillagánizst, majd 180 fokon süssük körülbelül 30-40 percig! Akkor van kész, amikor teljesen megpuhult. 

Alma

Ha csak sima almánk van, az sem gond, ugyanis szintén remek sült desszert készíthető belőle. Ráadásul meghámozni sem szükséges, csupán vágjuk félbe és távolítsuk el a magházukat! Kenjük be frissen facsart citromlével, szórjuk meg vaníliás és fahéjas cukorral, majd toljuk a forró sütőbe!

Bónusz tipp: ha egy kicsit több időnk van a konyhában tevékenykedni, mert főzés helyett az Interfood oldaláról rendeltünk főételt, akkor készítsünk töltött almát! Ilyenkor csak a gyümölcsök tetejét vágjuk le, majd kaparjuk ki a belőlük a magházat! 

Az így keletkezett kis üreget megtölthetjük kockára vágott egyéb gyümölcsökkel is, dióval, mogyoróval, mandulával, miután pedig megsült, még forrón öntsük le olvasztott csokoládéval! Aki pedig még ennél is tovább akarja fokozni az élvezeteket, az tehet rá tejszínhabot is. Fenomenális desszert készülhet belőle. 

Körte

Ha akad otthon néhány, még keményebb körte, ne kompótnak használjuk el, hanem süssük meg őket! Ha a héjuk sérülésmentes, akkor nem szükséges meghámozni, egy alapos mosás után vágjuk félbe, majd sorakoztassuk őket vajjal kikent tepsibe! 

A tetejüket kenjük meg egy kevés tejjel, majd szórjuk meg gazdagon barna cukorral, esetleg fahéjjal. Tegyünk rájuk 1-1 darab szegfűszeget és diót, majd helyezzük előmelegített sütőbe és süssük puhára!

Gesztenye

Újabb tipikus őszi és téli évszakhoz illői kedvenc, amit az utcai árusok aranyárban mérnek, ám szerencsére otthon is bármikor elkészíthetjük. A gesztenyéket egy éjszakára áztassuk vízbe, így sülés közben jobban megpuhulnak majd. 

Másnap töröljük őket szárazra, majd a domború felüket vágjuk be egy késsel X alakban. Ez azért fontos, mert a hő hatására a gesztenyék felrobbanhatnak a sütőben, nem mellesleg megpucolni is sokkal egyszerűbb lesz őket.

A bevagdosott gesztenyéket tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd süssük 180 fokon nagyjából 20-30 percig! Menet közben többször is rázzuk meg, hogy minden oldaluk jól átsüljön. 

A sült gyümölcsök természetesen nemcsak önmagukban állják meg a helyüket, hanem kínálhatjuk őket sütemények mellé, vaníliafagylalttal, vagy akár húsokhoz köretként is.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek