Kézápolás a hűvösebb napokon

iho   ·   2020.12.05. 12:00

Beköszöntött a tél, ami az egészségünkre irányuló mérsékeltebb odafigyelést is magával hozta. Számos probléma ugyanis még erősebben megmutatkozhat a hidegebb napokon. A következő cikkben például kicsit azoknak szeretnénk kedvezni, akik igazán érzékeny kézbőrrel rendelkeznek. Számukra hoztunk most néhány gyógyszerkönyvi alapanyagból készült kézvédő krémet.

Mitől szárad ki a bőrünk?

Sokan csak legyintenek, ha kézfejük száraz tapintású, mondván, hogy úgyis regenerálódik. Ha azonban ez többször is visszatérő probléma életedben, akkor talán nem árt kicsit jobban odafigyelni.

Milyen esetben lehet száraz a kézfejünk? Lehetséges, hogy valamilyen környezeti hatás váltotta ki, mint amilyen az erős szél vagy a hideg levegő. Továbbá a fűtési szezon s a levegő alacsony páratartalma is megviselheti bőrünket. A nyári melegben hasonló hatást ér el a magas UV sugárzás is. Egyes kozmetikumok szintén ártalmasak lehetnek.

Sajnos vannak esetek, amikor a probléma “belülről” fakad. A nem megfelelő folyadékbevitel, az alkohol vagy dohánytermékek fogyasztása, illetve a vitaminhiány is kiválthatja ezeket a tüneteket.

A száraz bőr betegség?

Nos, az állandóan jelentkező tünetek leginkább arra utalnak, hogy nagyon érzékeny bőrűek vagyunk. Vannak például, akik munkájukból adódóan rengeteget dolgoznak vizes vagy hideg közegben, így ők sajnos állandó jelleggel ki vannak téve ennek.

Sok esetben viszont más betegségekhez társulnak ezek a szimptómák, például az ekcémás, pszoriázisos kéz is hasonló kellemetlenségeket produkál. Ilyenkor már egyértelmű bőrbetegségről beszélhetünk.

A száraz bőr általában feszül, húzódik. Ha végigsimítjuk kezünkkel, felülete érdes és durva a megszokott puha érzet helyett. A száraz bőr továbbá gyakran kipirosodik vagy hámlik, és bizony sokszor a viszketés is kínozhat bennünket. Megjelenhetnek ráncok és repedések is rajta.

Szerencsére tehetünk ellene! A Dr. Hertelendy magisztrális kézápoló krémjei segítenek regenerálni a kiszáradt kezet!

A száraz kézbőr kezelése

Feltehetjük persze a kérdést, hogy mit tehetünk mi, ha extrém száraz bőrrel vagyunk megáldva? Nos, először is válasszunk száraz bőrre kifejlesztett, hidratáló anyagokban gazdag tisztálkodószereket. Forró víz helyett meleg vízzel zuhanyozzunk, fürödjünk és lehetőleg rövid ideig! Kizárólag természetes anyagokból gyártott ruhákat viseljünk! Igyunk megfelelő mennyiségű folyadékot, és kerüljük a túlzott cukorbevitelt! 

Ma már kaphatunk narancsos, citromos és levendulás kézvédő krémeket is. Ez utóbbi például a mindennapos táplálást és védelmet teszi lehetővé. Ráadásul egy vékony filmréteggel vonja be a bőrt.

Visszatérő problémák esetén mindenképpen keress fel bőrgyógyászt! A termékek használata előtt pedig a kockázatokról és a mellékhatásokról olvasd el a betegtájékoztatót, vagy kérdezd meg kezelőorvosod, gyógyszerészed!

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek