Kezdődik az A350-es gyötrése, a terhelési teszt

iho/repülés   ·   2012.11.26. 17:00
cim3

Új állomásához érkezett az új szélestörzsű utasszállító építése: az első, földi próbákra készült A350-est Toulouse-ban átvontatták a szerkezetet vizsgáló statikus tesztek helyszínére.

A gép itt majdnem egy évet tölt el, miközben az első repülőképes XWB már addig a tervek szerint bőven a levegőbe emelkedik. De ezt a hajtóművek nélküli példányt a teszberendezés közben újra is újra kemény szilárdsági próbáknak veti alá, sokszor bőven a tervezett terhelési limitek fölött is, illetve addig, amíg meg kiderül, mit bír el a szerkezet károsodás nélkül.

(fotó: Airbus)

A 2500 tonnás óriás tesztberendezés összesen 240 ponton képes nyomást gyakorolni a gép szerkezetére, eközben a szerkezet viselkedését 12 ezer szenzor vizsgálja.

A gép egyébként az A350-es 900-as változata, ez az a közepes méretverzió, amit az Airbus először megépít és átad majd a megrendelőknek. Az elmúlt időszak tapasztalatai azt jelzik, hogy a kisebb nyolcszázas iránt mérsékeltebb, viszont a nagyobb A350-1000 iránt egyre fokozódó a légitársaságok igénye.

Kapcsolódó hírek