Királyréti karácsony

Hivert Gábor   ·   2012.12.24. 09:00
00

A vonatok december 15. és január 6. között Királyréti Karácsonyvasútként közlekednek, december 22-én, szombaton két alkalommal is útnak indult a Kismarosi Ámulat Társulattal közösen szervezve a Betlehemes Kisvonat, és ezen felül plusz meglepetés, hogy egészen január 6-ig láthatjuk a Karácsonyi Fények Kisvasútját.

Tóbi fényfüzérekkel<br>(a szerző felvételei)

Advent első vasárnapjától Kismaros és Királyrét a szerelvények belső utastere ünnepi díszítést kapott. A személyvonatokat a Tóbi nevű motorvonat szolgálta ki, ez alól kivétel volt a december 8-i és 9-i Rénszarvas Expressz járat, ahol a vonóerőt a Morgó gőzös, illetve az Mk48-as mozdonyok biztosították.

Szintén Mk48-as mozdony húzta december 22-én a Kismarosi Ámulat Társulattal közösen szervezett Betlehemes Kisvonatot, ahol a kidíszített kisvasút mozgó nézőtérként funkcionált. A járat aznap két alkalommal is útnak indult: 10.00-kor és 14.00-kor. Elsőként a napkeleti három bölcs király találkozásának lehettünk tanúi, majd kicsit később a nyájakat örző pásztorokkal élhettük át az angyali jövendölést a kis Jézus születéséről. Azt is láthattuk, amint a Szent pár hiába keres szállást, végül pedig a Királyrét állomáson berendezett betlehemi istálló jutott végső szálláshelyül. Az összes bibliai hőst élő szereplő testesítette meg, még a kis Jézust is: a kisbabák (merthogy más kisbaba volt délelőtt és más délután) remdkívüli népszerüségnek örvendtek mind a kicsinyek mind a felnőttek körében. Némi teázást-forraltborozást követően karácsonyi énekekkel kísérve indult vissza a szerelvény Kismarosra.

Érkezés Kismarosra

Az ünnep nagy meglepetése, amely a vasútfotósok számára is igazi ajándék: december 22-től január 6-ig a Karácsonyi Fények Kisvasutja teljesíti a menetrend szerinti kisvonatok fordulóit. A Tóbi nevű motorvonat immáron nem csak belső díszítést kapott, hanem külső ünnepi fényköntöst is öntött magára. A Karácsonyi Fények kisvasútjával normál díjszabás szerint lehet utazni, egészen 2013. január 6-ig. Fontos információ, hogy a kisvonat december 24-én és 31-én nem közlekedik, december 25-én, 26-án, január 1-én viszont a megszokott hétvégi közlekedési rend lesz.

Kapcsolódó hírek