Kisvasúti hétvége ünnepekkel

iho   ·   2014.07.25. 08:45
00kicsi

A Kemencei Erdei Múzeumvasút kiemelt helyet élvez a hazai kisvasutak között: a totális pusztulásból civilek, szorgos kezek építik újjá méterről méterre, emellett elvégezve az üzemeltetést, a karbantartást is. Július 26–27-én kétnapos rendezvénysorozat köszönti a Börzsöny emblematikus vasútját.

A szombati, július 26-i program:
– A meghirdetett menetrendi vonatok mellett különvonatok is indulnak;
– modellbemutató – LGB és 1:10-es méretű modellek a kemencei végállomáson;
– fotókiállítás, utazás a múltba a kemencei végállomáson;
– erdészeti bemutató: Ipolyerdő Zrt. a kemencei végállomáson;
– természetvédelmi bemutató a kemencei végállomáson;
– Kovács- és favágóbemutató a végállomáson a helyszínen jelzett időpontokban;
– Utazás a vagontárolóban, kisvasutak bejárása filmek segítségével a kemencei végállomáson;
– Helyi termékek, közöttük a híres kenyérlángos, Kemencén a végállomásnál;
– Veterán motor-, autó-, tehergépkocsi-bemutató a Kőrózsa panzió melletti réten;
– Csarnavölgyi lóvasút 10.00-17.00 között, Feketevölgy végállomástól kis sétára a Fekete-kútnál.

(fotók: Halász Zsolt)

Július 27-én, vasárnap a megszokott, öt vonatpáros menetrend lesz érvényben, de igény esetén Kemencéről 11.40-kor egy-egy személy- és tehervonat indul a fotósok kedvéért. A fotósvonatokra július 26-án este hat óráig lehet jelentkezni a kemencei pénztárban vagy a 06/20/586-5242 számon Demeter Ferencné pénztárosnál. A vonatok legalább tizenöt fő jelentkezése esetén indulnak.

A MÁV-Start bármelyik belföldi állomásáról ötven százalékos menettérti kedvezményt ad Szob állomásra, a jegyet a visszaúthoz a Kemencei Erdei Múzeumvasút pénztáránál kell lebélyegeztetni.

Hölgyek életkorát nem szokás firtatni, de mi megsúgjuk: Zsuzsi 132 éves. Július 26-án, szombaton, délelőtt 11-kor kezdődik a születésnapi zsúr Hármashegyalján. Ez alkalomból idén utoljára lesz lehetőség a Zsuzsivasúton gőzvontatású nosztalgiavonattal utazni, a szerelvény Debrecenből 10.20-kor és 14.30-kor, Hármashegyaljáról 12.20-kor és 16.30-kor indul. A hármashegyaljai bulin a színpadon látványos táncbemutatókat tekinthetünk meg, és kiosztanak 132 szelet ingyen tortát is.

Ábel és Rezét a rengetegben: ha az időjárás és a műszaki körülmények megengedik, Gemencen és Csömödéren is gőzvontatású személyvonat közlekedik. A Csömödéri Állami Erdei Vasúton Csömödérről 7.45-kor és 11.30-kor, Lentiből 10.00-kor, Kistolmácsról 13.05-kor indul az Ábel gőzös. Gemencen a Rezét mozdony vontatta személyvonat a tervek szerint Pörbölyről 9.30-kor és 13.30-kor indul vonatával.

Az Egererdő Zrt. idén is meghirdeti a hatvanéves Gyöngyi gőzös örökbefogadását. Az örökbefogadóknak a felajánlott támogatási összegekért cserébe az erdészeti társaság megjelenési felületet és különböző utazási lehetőségeket ad. Az örökbefogadás egy adott évre szól. A támogatók a kategóriáknak megfelelő ellentételezést kapják a vasúttól. Az Egererdő Zrt. vállalja, hogy a támogatókat megjeleníti honlapján és a Gyöngyösi végállomás épületén. A felajánlott összegekből az Egererdő Zrt. Kisvasútjaiért Alapítványt és a Mátravasutat támogatják. Minden támogató neve felkerül a gőzösön elhelyezett táblára! Jelentkezés és felvilágosítás augusztus 25-éig a 06/37/312-447-es telefonszámon.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek