Kisvasúti nap Nagybörzsönyben

iho/vasút   ·   2012.10.05. 10:45

Az idei nagybörzsönyi kisvasúti nap külön érdekessége, hogy bő tíz éve, 2002. szeptember 7-én indult újra útjára a felújított pályán a közlekedés. A vasút története természetesen jóval régebbre, 1908-ra nyúlik vissza. Sok kisvasútbarát és természetjáró szeme csillant fel, amikor a Szob–Márianosztra vasutat újra üzembe helyezték, de csalódniuk kellett: forráshiány miatt a Nagyirtás–Márianosztra szakasz újjáépítése elmaradt. Egy reménysugár azonban még van: 2011-ben a Magyarország–Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében a nagybörzsönyi és a feketebalogi kisvasút közös pályázatot nyújtott be az erdei vasutak együttműködéséről, ennek eredményeképp újították fel a pályát Nagybörzsöny–Kisirtás között.

A kisvasúti nap 2012. október 6-án délelőtt tízkor ünnepséggel kezdődik. Az első vonat Nagyirtásra 10.35-kor indul, az utolsó vonatra délután háromkor szállhatnak fel. Az ifjúsági táborban a résztvevők kedvezményes ebédjegyet is válthatnak: 350 forintért ízletes bográcsgulyással várják őket a szervezők. Ezenkívül fakultatív programok tömegéből – erdei séták, falujárás – lehet választani.

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.