Kisvasútijármű-bemutató Széchenyihegyen

iho/vasút   ·   2023.12.27. 13:00
00_jarmubemutato_szechenyihegy2023

Csütörtökön és pénteken kisvasútijármű-bemutatóra várja a Gyermekvasút a családokat Széchenyihegy állomásra, mindkét nap 10-től 16 óráig fogadja a látogatókat a rendezvény, a belépés díjtalan. A gőzmozdonyok szerelmeseinek örömére nosztalgiavonatok ingáznak Széchenyihegy és Virágvölgy között, de forgalomba áll a Gyermekvasút legújabb felújított járműve, a C50-es típusú zöld dízelmozdony is. A téli szünetben mindennap feldíszített kocsikkal járnak a vonatok, érdemes egy kisvasutazással egybekötött kirándulást tervezni a budai hegyekbe – akár a fényvonattal útra kelve.

A Gyermekvasúton a két ünnep között igazi családi program várja a vonatokért rajongó gyerekeket. December 28-án és 29-én Széchenyihegy állomáson kisvasúti járműbemutatót tartanak, ahol közelebbről is meg lehet nézni a forgalomban ritkábban közlekedő járműveket, fel lehet menni a mozdonyok vezetőfülkéjébe. Az Mk45-ösön kívül Mk48-as és C50-es dízelmozdony, valamint az egyik gőzös sorakozik fel a végállomás tárolóvágányán, de szenes teherkocsi és szalonkocsi is fogadja az érdeklődőket.

A kiállításon bemutatkozik a Gyermekvasút legújabb büszkesége: a felújításról ősszel visszaérkezett 3788 pályaszámú C50-es mozdony, amit 1955-ben gyártottak, szolgálati helyei Oroszlány, Győrszemere, Sajószentpéter, Kapuvár és Szob volt az évtizedek alatt, 1993 óta várta újjászületését. A kismozdonyt Lentiben újították fel, a nagyközönség most először láthatja üzemképesen a budai hegyekben. Fekete társával, a GV,303-as géppel együtt már ketten képviselik a hazai kisvasutakra jellemző, Budapesten igazi kuriózumnak számító mozdonytípust a Gyermekvasúton. A napi forgalomban nem közlekednek, de alkalmanként nosztalgiavonatok élén feltűnnek a Csepel motoros kis erőgépek.

(fotók: MÁV)

Csütörtökön és pénteken 10-től 16 óráig fogadja a látogatókat a rendezvény és az állomás üzemi épületében a 75 éves évfordulóra berendezett időszakos kiállítás is nyitva lesz. Széchenyihegy állomás várótermében a gyerekeket vasutas kézműves foglalkozás várja.

Mindkét nap a széchenyihegyi végállomás és Virágvölgy állomás között külön díjszabással 40–50 percenként nosztalgiavonatok is indulnak, melyeket általában gőzös továbbít, de délben a felújított zöld C50-es mozdony is tesz egy fordulót.

Az egyedi díszítésű karácsonyi kocsik a téli szünet végéig mindennap közlekednek: általában a menetrendben meghirdetett hagyományos személyvonatokban lehet ezekkel a hangulatos járművekkel utazni, de csütörtöktől vasárnapig a gőzös szerelvényében is lesznek ünnepi kocsik: egyikük a napi forgalomban szinte sosem látható, 1912-ben Aradon készült zöld nyitott peronos kocsi (Bk 357).

A fényvonat január 7-éig mindennap Hűvösvölgyből páros óra 10 perckor, Széchenyihegyről páratlan óra 03 perckor indul. A teljes menetrend a Gyermekvasút honlapján érhető el.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek