Klíma, nem csak hűtésre

iho   ·   2022.01.08. 12:00

A globális felmelegedés hatásait, mindannyian érezzük, ma már Magyarországon is. Egyre hosszabbak és egyre forróbbak nyarak, amikor éjszaka sincs olyan hűvös, hogy lehűljön az otthonunk. Ezért egyre többen fontolgatják a klíma vásárlását, sokan azok közül is, akik eddig valamiért nem éltek ezzel a lehetőséggel.

Ebben a cikkben összeszedtünk pár hasznos információt, ami segítségül szolgálhat klímavásárlás előtt. 

Klímát, de milyet? 

Első lépésként el kell döntenünk, hogy mire szeretnénk használni a berendezésünket. Hűteni szeretnénk vele? Vagy fűteni is? A lakásunk egészét vagy csak bizonyos helyiségeit? Ezután ki kell tudnunk számolni, hogy a hűteni vagy fűteni kívánt helyiségekhez, milyen teljesítményű készülékre van szükségünk, figyelembe véve még az épület szigetelését is. Majd jönnek az apró részletek. Ha fűteni is szeretnénk vele, akkor ez csak egy kisegítő lehetőség lesz, vagy ki szeretnénk vele váltani a hagyományos fűtési rendszereket?

A piacon szinte minden igényhez találunk megfelelő készüléket, eltérő minőségben és eltérő árakon. Vannak olyan klímaberendezések is, amelyekhez olcsóbb áramot vehetünk igénybe. De vannak olyan szolgáltatók is, akik napelemes rendszerrel kombinálva ajánlják nekünk a klímák telepítését.

Ennyi szempontot nem könnyű mérlegelni, így mindenképp javasoljuk, hogy a klímavásárlás előtt konzultáljunk szakemberrel.

Fűtés elektromos klímával

Lehet, hogy nem szeretnénk kiváltani a meglévő fűtési rendszerünket, csak hűteni szeretnénk a légkondicionáló berendezésünkkel, de a klímatulajdonosok, nagyon sokszor kapcsolják be a fűtési szezon elején és végén is a készüléküket, a hagyományos fűtés helyet, akár kényelmi, akár energiatakarékossági okból is.

Kisebb otthonokban, megfelelő szigetelés és korszerű nyílászárók megléte esetén, az inverteres klímák költséghatékony fűtést biztosítanak számunkra. Meglévő napelemes rendszer mellett pedig, már nincs is szükség más fűtési rendszerre. Egy ilyen kombinált rendszer telepítéséhez azonban már szakemberre van szükség. A Solarzone oldalon lehetőség van ingyenes szakértői szemle mellett árajánlatot kérni napelemes fűtési rendszerekre

Inverteres klíma

Az inverteres klíma, hagyomás társaival szemben sokkal gazdaságosabb és sokkal csendesebb is. Ez jórészt a kompresszornak köszönhető, mely folyamatos működés mellett biztosítja nekünk a szabályozott teljesítményt. Miközben nem terheli löketszerűen az elektromos hálózatunkat, precízen tartja a beállított hőmérsékletet. A kompresszor megfelelő működéséről beépített hőérzékelők gondoskodnak. Míg a hagyományos klímáknál a hűtőközeg nem folyamatosan van áramoltatva, hanem a ki-be kapcsolásnál újraindul, ami nagy zajhatást kelt, addig az inverteres berendezéseknél a kompresszor folyamatos működése mellett a hűtőközeg folyamatosan áramlik, ezzel biztosítva a csendes üzemelést.

Új készülék vásárlásánál mindenképp érdemes megfontolni ilyen készülék beszerzését, mind gazdasági, mind kényelmi szempontok alapján.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek