Környezetbarát építőanyagok, avagy a gerendától a hőszigetelésig

iho   ·   2020.09.01. 12:05

A környezetvédelem témaköre talán soha nem volt annyira fontos, mint manapság. Az építészetben a környezetvédelem úgy lehet leginkább jelen, ha az anyagok, melyeket felhasználunk, természetesek, sem előállításuk, sem felhasználásuk nem jár környezeti terheléssel, és az ember számára sem tartalmaznak káros anyagokat. A fából készült építőanyagok ilyenek, lássunk is erre most néhány példát!

 

Farost hőszigetelés

Ha már környezetvédelem, akkor gyakran szóba kerül az energiatakarékosság is. A lakások energiatakarékossága viszont nagymértékben függ a szigeteléstől, így azt kell elsősorban szemügyre vennünk.

A szigetelőanyagok piacán évről évre újabb szigetelések jelennek meg, azonban sajnos ezek jó része nem illeszthető bele a környezetbarát kategóriába. Gondolunk itt például az EPS hőszigetelő lemezekre, melyek ugyan nagyon jó hőszigetelő képességgel bírnak, az előállításuk és a felhasználásuk mégsem környezet- és egészségbarát.

Ezzel szemben a modern farost hőszigetelő anyagok fenyőfából készülnek mindenféle káros vegyszer hozzáadása nélkül, vagyis a farost szigetelés előállítása és felhasználása sem a környezetre, sem az egészségre nem káros, tehát segítségükkel maximálisan egészséges élettér alakítható ki. Nem beszélve arról, hogy a fa megújuló és újrahasznosítható alapanyag, melynek használatával jelentősen csökkenthető az ökológiai lábnyomunk is.

 

Lécek, gerendák

Építkezések során – legyen szó egy teljesen új ház vagy csak egy házrész építéséről – azonban nem csupán szigetelő anyagokra van szükség, hanem tartóelemekre is. A különféle építési rendszerek tartóelemeire szintén található környezetbarát megoldás, hiszen a fagerendák és a -lécek egyaránt környezetkímélő elemek.

Azt hihetnénk, hogy a tartóelemek esetében nem számít, hogy milyen hatással vannak a környezetre, mivel nem használunk belőlük annyit, mint például a szigetelőlapokból. Azonban ez téves elgondolás, hiszen a lécek és a gerendák felhasználhatósága igen széles, ezáltal pedig nagyon is számít, hogy környezettudatos emberként milyen építőanyagokat használunk akkor is, ha látszólag kevés anyagra van szükségünk.

A lécek és a gerendák ugyanis felhasználhatóak tető-, padló- és falszerkezetek építéséhez, de lakóépületek bővítésére szintén ideális megoldást kínálnak.

Különösen igaz ez a STEICO gerendaelemeire, melyek rendkívül teherbíróak, könnyű őket mozgatni, ráadásul a két végükön lévő farostlemezből készült szerkezeti részek fogazott kötéseivel könnyen összeköthetőek maximális szilárdságot biztosítva.

Amennyiben Ön is építkezik vagy felújít, és szeretne valóban környezetbarát és egészséges építőelemeket használni, vegye fel a kapcsolatot a Naturica Group csapatával, akik 10 éves tapasztalatuknak hála segíteni tudnak Önnek a leginkább megfelelő anyagok kiválasztásában!

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek