Közeleg a tél - mi lesz a kóbor macskákkal?

iho   ·   2022.10.08. 12:00

Bár örvendetes, hogy sok cica él szerető családban, azonban nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt a tényt sem, hogy hazánkban rengeteg a kóbor macska. Egy állatszerető ember fejében pedig különösen ilyenkor, a tél közeledtével felmerül a kérdés: mi lesz a gazdátlan cicákkal? Hogyan találnak majd élelmet, meleg helyet a hidegben? 

A menhelyeknek sajnos nincs kapacitásuk befogni és gondozni az összeset, de egy kis odafigyeléssel te is sokuk életét megmentheted.

A legfontosabb: biztosíts nekik élelmet!

A kóbor macskákra leselkedő számtalan veszély közül az éhezés az egyik legnagyobb rizikófaktor számukra. A korgó gyomrú állatok a szemétben kutatva olyasmit is megehetnek, ami káros, vagy egyenesen halálos számukra.

Ha legközelebb rendelsz a saját cicádnak Purina One eledelt a Petgurutól, akkor gondolj a gazdátlan állatokra is, és kerüljön be egy-két csomaggal több táp a kosaradba, amit a kóbor cicáknak szánsz. Neked ez csak egy kevés pluszkiadás, de nekik viszont az életük múlhat rajta! 

A jó minőségű, tápanyagokban gazdag eleség segít átvészelni a macskáknak a zord téli hónapokat, és ha gondoskodsz az etetésükről, akkor nem kényszerülnek arra, hogy romlott, kidobált maradékokkal kelljen csillapítaniuk az éhségüket. A teljes értékű eledel által erős lesz az immunrendszerük, és energikusak lesznek, ami kulcsfontosságú az utcán való túléléshez.

Hova rakd az eleséget?

Mivel a kóbor cicák általában félnek az emberektől, ezért hiába szeretnéd, nem valószínű, hogy az ajtód elé tudod majd őket csalogatni egy kis élelemmel. Rakd inkább a tápot egy olyan félreeső helyre, ahol tudod, hogy sűrűn megfordulnak, és könnyen megközelíthető, de van menekülési útvonal is! Kerüld azokat a helyeket, ahol gyakori a gyalogos forgalom vagy közel van az úttest, hogy a macskák nyugodtan tudjanak falatozni!

Az éhes cicák hamar megtalálják majd az odakészített eledelt, és pár nap alatt megtanulják, hogy itt rendszeresen várja őket egy-két finom falat. Talán te magad is meglepődsz majd, hogy idővel mennyi kóbor macska bukkan fel, amint “elterjed a híre” köztük, hogy hol lehet ízletes élelemhez jutni.

Most már csak annyi a dolgod, hogy naponta újratöltsd a tálakat. Célszerű száraztápot választani, mert ezek kevésbé romlandóak, nem vonzzák a rovarokat, és nem tudnak megfagyni, ellenben a konzerv eleséggel. Emellett pedig természetesen a friss vízről se feledkezz meg! Figyelj arra oda, hogy esőtől védve legyen az etetőtál, hogy ne vesszenek kárba a finom falatok eső esetén!

Meleg kuckó

Amennyiben van rá lehetőség, készíts néhány búvóhelyet is, ahová a fázós cicák be tudnak húzódni. Ehhez elég pár régi kartondoboz, amit kibélelsz törölközővel, pokróccal, hogy kényelmes legyen. Érdemes hungarocellt ragasztani a doboz oldalaira és aljára, mert ez az anyag kiváló hőszigetelő.

A macskamenedékeket félreeső helyre rakd, ahol nincs szem előtt az emberek számára, nehogy valaki szemétnek nézze, és kidobja! Biztosan kell pár nap, mire a cicák felfedezik, és meg merik közelíteni, de ha rájönnek majd, hogy nincs mitől félni, boldogan veszik majd birtokba a zimankós napokon.

 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek