Külföldi munkaerő alkalmazása: nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzásra

iho   ·   2023.09.19. 12:00
42

A magyarországi munkaerőhiány teljes körű megoldása még várat magára. Ezért alternatív forrásokra van szükség, amiből szerencsére bőven lehet válogatni. Ilyen például a külföldi munkaerő foglalkoztatása, ami ma már sokkal egyszerűbb, köszönhetően az állami szabályozások enyhítésének.

Kezdjük a folyamatot a legelején

Természetesen az első lépés felvenni a kapcsolatot egy olyan szolgáltatóval, ami már többéves tapasztalattal rendelkezik a vendégmunkások toborzásában, közvetítésében. Ilyen például a TERENDO ázsiai munkaerő-szakértő, ami a kiválasztástól kezdve az adminisztráción át egészen az utazásszervezésig mindenben tud segíteni. Az egyik legfontosabb lépés, amire sajnos kevesen helyeznek kellő hangsúlyt, az a toborzás. A jogszabályváltozásoknak köszönhetően “közelebb kerültek” távolabbi, ázsiai országok is.

Maga a toborzás már ott elkezdődik, hogy alaposan meghatározzuk az igényeket. Ez azt jelenti, hogy pontosan megfogalmazzuk, hány munkavállalóra van szükség és milyen területre, ehhez milyen képesítés, szakértelem kell. Ha ez megvan, akkor máris elkezdődhet a jelentkezők gyűjtése a célországban. Itt alapos interjúzásra van szükség, hogy kiderüljön, ki felel meg szakmailag. Csak büntetlen előéletű, egészségügyi szempontból is megfelelő munkavállalók kerülhetnek bele abba a bizonyos kalapba. Természetesen ezek csak az alapelvárások, a meglétük még nem jelent garantált helyet az alkalmazott munkavállalók között.

A toborzást nem szabad elkapkodni, mivel az egész projekt sikeressége ezen múlik. Ha gond van a minőséggel, az a munkavégzésen is meg fog látszódni. Itt van az egyik legnagyobb szükség a szakértői segítségre.

Minden lépésre oda kell figyelni

Természetesen ez még nem jelenti azt, hogy az összes figyelmünket és erőforrásunkat a toborzásra kell fordítani. Megfelelő szakértőre van szükség, az igények pontos felmérésére. A jelöltek kiválasztása után jön az adminisztráció, majd az utazás megszervezése. Egyik sem egyszerű feladat. Az adminisztráció, azaz a különböző engedélyek beszerzése egy igazi útvesztő is lehet. Szerencsére a szakemberek ebben is tudnak segíteni, hogy minden zökkenőmentesen történjen.

Fontos a szakértelem, mivel az egész folyamat 3-6 hónapot vehet igénybe. Ha csak az egyik műveletnél fennakadás történik, a projekt akár heteket is csúszhat.

Számtalan lehetőség közül lehet válogatni

A külföldi munkavállalók alkalmazása hatalmas lehetőséget nyújt minden cég számára. Számtalan területen lehet őket alkalmazni. A hazai munkaerőpiac “gyógyulására” kár várni, mivel az rövid távon nem fog maradéktalanul megvalósulni. Aki nem tölti fel időben az üres pozíciókat, az a gazdasági versenyben is le fog maradni a konkurenciához képest.

A növekedés, de minimum a teljesítmény szinten tartásához elengedhetetlen, hogy a vállalat meg tudja oldani a munkaerő kérdést.

(x)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek