Különleges Ikarus buszokkal várja az érdeklődőket a Közlekedési Múzeum a hétvégén

MTI/iho   ·   2023.08.24. 19:15
00_ikarus_minifeszt

Csaknem húsz Ikarus buszt állítanak ki az Északi Járműjavító Dízelcsarnokában a hétvégén: a múzeum harmadik alkalommal rendezi meg az Ikarus MiniFeszt című találkozóját, amin megtekinthetők lesznek azok a járművek, amik kiemelkedő szerepet töltöttek be az autóbuszgyár történetében.

A program részeként meg lehet nézni a Bringára váltva című időszaki kiállítást is, ami több mint száz kiállított kerékpáron keresztül mutatja be a kerékpározás kétszáz éves történetét és sport jellegű vonatkozásait.

A múzeum gyűjteményében lévő autóbuszok közül kilenc Ikarust mutatnak be a hétvégén, többek között

  • a méltán híres 66-os Farost,
  • a sokak által ismert 211-est,
  • az ikonikus 311-est, valamint
  • az újonnan felújított, 1986-os gyártású 256.50 V modellt is.

Az eseményre a Volánbusz Zrt., BKV Zrt. és a Légiközlekedési Kulturális Központ (LKK) jóvoltából, valamint magánszemélyektől további tíz figyelemre méltó busz érkezik a helyszínre, például az Ikarus 180-as, továbbá egy különleges tárgyalóbuszt is megtekinthetnek az érdeklődők.

Pénteken a Mesél a 311 című programon megismerhetik a látogatók a legendás busz történetét, megtapasztalhatják a korabeli utazás körülményeit, valamint hallhatnak a 311-es egzotikus kalandjairól is.

Szombaton több tárlatvezetéssel készülnek, ezeken egyes Ikarus buszok belterébe is felmehetnek a látogatók, valamint megismerhetik az Északi Járműjavítóban kiállított járműveket: vonatokat, buszokat és kerékpárokat.

Az Ikarus Moziban először lehet megnézni a Múzeum Közlekedő ember című sorozatának egyik legújabb epizódját, ami Matolcsy Mátyás, az Ikarus volt fejlesztési főmérnökének munkásságát mutatja be. A későbbiekben további epizódokat is elérhetőek lesznek a sorozatból, amik az Ikarus meghatározó szereplőinek életébe nyújtanak betekintést.

Szombaton workshopok és kézműves foglalkozások várják a gyerekeket.

Az Ikarus MiniFeszt mindhárom napja a Bringára váltva című kiállításra szóló belépőjeggyel látogatható. Szombaton és vasárnap hosszabb nyitvatartással – 19 óráig – várja a Közlekedési Múzeum az érdeklődőket, belépésre mindkét nap 18 óráig van lehetőség.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek