Lakásátalakítás előtt ezeket érdemes átgondolni

iho   ·   2023.07.24. 11:25
00_lakasatalakitas

Mindenki egy igazán szép, modern és tágas otthonra vágyik, ahová jó érzés hazamenni, és nem utolsó sorban ahová szívesen meghívja a barátait és a rokonait.

Éppen ezért a legtöbben gyakran abba a hibába esnek, hogy nem a saját igényeikhez alakítják a lakást, hanem olyanná szeretnék tenni, mintha egy modern lakás katalógust néznénk. Ami persze mutatós, és kell is törekedni a harmóniára, és az ízléses otthonra, azonban mindig tartsuk szem előtt, hogy a lakásban mi élünk, a mi kényelmünket kell, hogy szolgálja, nem pedig azt, hogy másokat lenyűgözzünk vele. Magunkat kell lenyűgözni elsősorban.

Az alábbi cikkünkben összeszedtünk pár praktikus tanácsot, amit érdemes megfogadni felújítás előtt:

1. Átlátható pénzügyek

Nem ez a legfontosabb, de azért szeretnénk már az elején hangsúlyozni, mert a legtöbben már az anyagiak kalkulálása során hibába esnek. Mielőtt bármilyen nagyobb átalakításnak nekiállunk írjuk össze mit szeretnénk, pl. padlóburkolat csere is kell, vagy csak szobafestés vagy tapétázás. Ha ez megvan mérjük fel a piacot. Járjunk utána alaposan, hogy honnan tudjuk beszerezni az anyagot hozzá, melyik helyen érjük el ezeket a legkedvezőbb áron, és érdeklődjünk a szobafestés költségéről is.

Minden lehetséges kiadást vegyünk számba. Egy profi szakember segít nekünk a költségek kalkulálásában is, azonban ennek ellenére a tervezett költségre mindig célszerű még valamennyit rászámolni, hiszen adódhatnak átalakítás közben olyan plusz dolgok amiket előre nem láthattunk.

Amennyiben az elkészített költségterv alapján, úgy ítéljük meg, hogy nem, vagy csak szűkösen tudnánk kijönni a keretből, hogy megvalósítsuk az elképzeléseinket, akkor érdemes elhalasztani a felújítást, és várni amíg gond nélkül elég pénz rendelkezésre áll hozzá. Nem célszerű belevágni, hogy ha tudjuk nem elegendő rá keret, mert majd közben alakul, mert könnyen ott maradhatunk egy félig kész otthonnal. Inkább várjunk!

2. Kell a kivitelező?

Nagyobb volumenű felújításoknál érdemes felújításra szakosodott céget megbízni. Akik ha megosztjuk velük az elképzeléseinket, további gyakorlatias tanácsokkal is elláthatnak bennünket. Fontos szempont továbbá hogy az ilyen kivitelező cégek többféle szakemberrel is rendelkeznek, így könnyebben össze tudják hangolni a munkálatokat , nem nekünk kell külön minden feladatra szakembert keresni, és megszervezni az egyes fázisokat. Ez ugyanis sok esetben akár több hét csúszást is eredményezhet.

3. Milyen nagyságrendű a felújítás

Az, hogy milyen mértékű lesz a felújítás nagyon sok mindentől függ. Ha például régi lakást vagy házat vásárolunk, vagy esetleg már régebb óta ilyenben élünk, és szeretnénk felújítani, akkor pl. szobafestés előtt érdemes felmérni, hogy szükséges lesz -e például a régi villany vezetékek cseréjére, milyen minőségű a padlóburkolat, kell -e nyílászárót is cserélni esetleg.

Ezért is fontos az első pontban hangsúlyozott költségterv, hiszen a fent felsoroltak mind-mind jelentős többlet költséget jelentenek majd. De ezt sem érdemes elkapkodni, célszerű előtte egy rövidebb ideig megfigyelni a lakást. Hol van a legtöbb fény, hol lenne legkomfortosabb az alvás, szükségünk van-e valahol plusz ajtóra, vagy esetleg van olyan ajtó amit meg szeretnénk szüntetni a tér jobb kihasználása miatt stb., stb. Ezek mind mind olyan gyakorlatias dolgok amiket csak akkor tudunk számba venni, ha már benne élünk a lakásban.

4. Ezt én is meg tudom csinálni

Sokan nagyon elszántak és úgy gondolják, hogy ők maguk is el tudják végezni a komplett felújítást. De ennek nagyon sok esetben egyáltalán nincs jó vége. Telnek a hónapok és nem haladunk semmivel, vagy haladunk de a végeredmény közel sem olyan mint amilyet elképzeltünk. A végére már a kedvünk is elmegy az egésztől. Munka után rohanunk haza vagy az építkezésre minden nap így telik, de a látványos eredmény egyre inkább távolinak tűnik vagy el is marad.

Ez nem akarhatjuk. Amihez nem kell szakember és nagyon egyszerű feladat azt végezzük el mi, de a bonyolultabb és szakembert igénylő feladatoknak inkább ne álljunk neki.

Például a szobafestési munkák egyszerűnek tűnhetnek, de évekig fogjuk nézni azokat a falakat, ezért bízzuk szobafestőre, hogy a fal felület tökéletes legyen, és ha ránézünk semmilyen hibát ne vegyünk észre. Ha mi végezzük ezt a feladatot, akkor már is nem olyan szép a glettelés, csíkos maradhat a fal stb. Érdemes körbenézni a szobafestesbp.hu weboldalon, ahol az igényes referenciák mellett kedvező árak is várnak ránk.

5. Szerződés nélkül soha

Ugyan tudjuk, hogy sokszor az ár sokkal kedvezőbb ha nem kötünk szerződést a szakemberrel. Azonban a később felmerülő esetleges kellemetlenségek esetén, megnyugtató, ha egy megfelelő munkaszerződés van a kezünkben. Így azt javasoljuk minden esetben készüljön írásos hivatalos megállapodás az elvégzendő munkáról.

Szerepeljen benne minden tervezett költség, minden munkafázis, határidők. Ez mindkét felet védi, ezért nem érdemes elhanyagolni.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek