Lássa tisztán a dolgokat közelről és távolról is!

iho   ·   2022.09.01. 12:00

A korosodással sajnos együtt jár a látás romlása is. Valójában ez egy természetes folyamat, de nem feltétlen kell belenyugodnunk! Ma már létezik olyan lézeres látásjavító eljárás, amely egyszerre tudja visszaadni a közeli és a távoli éles látás élményét.

A szem öregedésének nincsenek olyan látványos jelei, mint például a bőr öregedésének, viszont az érintett nem tudja nem észrevenni. Minél idősebbek vagyunk, annál rosszabbul látunk és egy idő után már a szemüveg vagy a kontaktlencse sem tud megfelelő mértékben javítani a helyzeten - pláne ha épp nem is viseljük.

A(z egyelőre) legnépszerűbb megoldás az olvasószemüveg. Aki nem szereti cserélgetni a szemüvegeit, azok már régóta választhatják a bifokális, újabban pedig a (jelenleg borsos árú) multifokális lencséket is, azonban ez csak tüneti kezelés.

Az öregszeműség, idegen szóval presbyopia korrekciójának másik alternatívája a szemlencseműtét, amely a szürkehályog műtéttel azonos technikán alapul. Meg kell viszont jegyezni, hogy ez nem feltétlen javasolt abban az esetben, ha az ember nem küzd szürkehályoggal, csak a szemüvegétől szeretne megszabadulni, hisz így a szemlencse kicserélése aránytalanul nagy (szemmegnyitó) beavatkozással jár.

Már régóta elérhetők a lézeres látásjavító eljárások, amelyek vagy a közeli vagy a távoli látást korrigálják, azonban annak, akinek az olvasáshoz és a sétáláshoz egyaránt szemüvegre van már szüksége, speciális megoldás kell: ez az úgynevezett olvasószemüveg-kezelés.

A kutatók ugyanis rájöttek, hogy a megoldást nem elég a szem felszínén keresni, hanem be kell vonni az agyat és annak izgalmas képességeit is. Az emberi agy ugyanis képes arra, hogy ha a két szem által látott kép között csak kicsi a különbség, akkor a két képet tökéletesen össze tudja illeszteni.

A  Focus Medicalban elérhető olvasószemüveg-kezelés lényege tehát az, hogy a lézer az egyik szemet úgy állítja be, hogy a távoli és a közepes, a másik szemet pedig úgy, hogy a közeli és szintén közepes távolságban lévő tárgyakat lássa élesen. Ha nem túl nagy az eltérés, akkor az agy ezek után olyan remekül rakja össze a két képet, hogy mindhárom távolságra élesen láthatunk. Végeredményben így nem vagyunk arra ítélve, hogy 50 felett szemüveget hordjunk.

Bárki választhatja az olvasószemüveg-kezelést?

Minden lézeres szemműtét előtt át kell esni egy alkalmassági vizsgálaton, amely kideríti, elvégezhető-e a beavatkozás. A vizsgálattól nem szabad félni, hisz fájdalommentes, viszont érdemes összeszedni a korábbi orvosi dokumentumainkat, mert a korábbi szemproblémák mellett az orvos kíváncsi lesz más, például belgyógyászati jellegű betegségekre is.

Senki se feledje: attól, hogy már nem kérik el a személyijét italvásárláskor, még nem kell belenyugodni az öregedés miatti látásromlásba! Miért is tennénk, ha nagy mértékben javíthatjuk az életminőségünket mindössze egy lézeres szemműtéttel? Aki eddig habozott, inkább jelentkezzen be egy alkalmassági vizsgálatra és tegye le a voksát az éles látás mellett!

 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek