Leértékelt nukleáris fuvarosok

iho/repülés   ·   2011.11.26. 17:00
nyito

A Lewis-McChord Légitámaszponton működő 62. szállító repülőezred az egyetlen, ilyen feladattal megbízott egység az Egyesült Államokban. A Boeing C–17 Globemaster III-asokkal repülő, Elsődleges Nukleáris Légiszállító Erőnek (PNAF) is nevezett ezred egyhetes vizsgálata november 21-én fejeződött be és az eredményét csak most hozták nyilvánosságra. A ezred mottója szerint ugyan „PNAF... Tökéletes... Mindig!”, de ez a kijelentés most csorbát szenvedett.

Jégtelenítés: bármikor szükség lehet a nukleáris fegyverek szállítására <br>(fotó: af.mil)

A hivatalos közlemény szerint az ezred egyetlen, a feladatok végrehajtásában közreműködő személy miatt veszítette el megfelelő minősítését. Az ügy érzékeny voltára való tekintettel sem a személyt, sem a hozzá kapcsolható eseményt, problémát nem hozták nyilvánosságra. Glen Roberts alezredes, a légi szállítási parancsnokság szóvivője kiemelte: sem a nukleáris fegyverek, sem a hozzájuk kapcsolódó rendszerek, eszközök nem forogtak veszélyben egy pillanatig sem. Így nem fenyegette veszély a lakosságot sem.

A Légi Szállítási Parancsnokság szakemberei a nukleáris fegyverek szállításában részt vevő és az őket segítő, kiszolgáló katonák megbízhatóságát, fizikai és szellemi állapotát, a műveletek felügyeletét és irányítását, a biztonsági eljárásokat és azok betartását vizsgálják. S persze a nukleáris fegyverek és azok rendszereinek kezelését, tárolását, mozgatását és szállítását is.

A földrengés sújtotta Haitira indult ez a szállítmány <br>(fotó: af.mil)

A 62. ezred, dacára a most „elnyert” nem megfelelő minősítésnek, folytathatja a nukleáris fegyverekkel összefüggő szállítási feladatok repülését, melyet a 4. szállítórepülő század végez, míg a többi alakulat segíti munkáját. S persze a megszokott szállítási feladatokat is, hiszen a nukleáris fegyverek, eszközök csak egy kicsiny, de nagyon érzékeny részét teszik ki az ezred éves repülési feladatainak. Az ezred C–17-esei rendszeresen szállítanak Irakba, Afganisztánba utánpótlást és az olyan válsághelyzetekben is bekapcsolódnak, mint amilyen a Haiti szigetén történt földrengés 2010 januárjában vagy a 2011. márciusi japán földrengés és atomkatasztrófa.

Az alakulatot 18 havonta vetik alá átfogó vizsgálatnak, de a köztes időszakban is rendszeresek a kisebb mélységű vizsgálatok.

A Seattle Post-Intelligencer 2007-es tudósítása szerint a nukleáris fegyverek szállítása olyannyira szigorúan szabályozott és ellenőrzött terület, hogy a résztvevőknek még az egyszerű gyorshajtást is jelenteni kell – semmi nem vonhatja el a figyelmüket a feladatról. Ha bármi más is járna a fejében munka közben, akkor inkább helyettesítik az illetőt.

Hillary Clinton külügyminiszter a forrongó Líbiában: a 62. ezred gépén érkezett <br>(fotó: af.mil)

A most összeállított vizsgálati jegyzőkönyv elemzése, illetve a feltárt hibák kijavítása után 90 napon belül újra végrehajtják a teljes vizsgálatot az ezreden. Így várhatóan a megfelelt minősítést is visszakaphatja az alakulat – mint ahogyan 13 év óta ez megszokott volt az ezred életében.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.