Legyél mestere az adatvizualizációnak a Power BI segítségével!

iho   ·   2022.11.03. 12:00

Korunk legnagyobb értékét az információk, az adatok jelentik, így azokat a szakembereket, aki olvasni tudnak a sorok között és képesek az adatok elemzésére, értékelésére, kommunikálására, elismertség, tekintély övezi. 

Amennyiben szeretsz adatokkal dolgozni, és úgy érzed, képes lennél azokat érthető, tetszetős formában grafikailag megjeleníteni, üzleti adatokká alakítani, valamint a döntéshozók részére közérthetően kommunikálni, ideje, hogy megtanuld az adatvizualizáció egyik legfontosabb eszközét, a Power BI-t.

Kusza adatok halmaza

Napjainkban a vállalkozások számára az adatok jelentik a legnagyobb értéket, így amennyiben nem tudják ezeket elemezni, értelmezni, átlátni és prezentálni, akkor csupán adatok halmazával küszködnek és nem tudják hasznosítani, céljaik érdekében felhasználni azokat. A DevAkadémia data science képzésén nemcsak a Microsoft Power BI alapjait sajátíthatod el, de betekintést nyerhetsz az adatok világába is. 

Az adatok megértéséhez nyújtanak segítséget az adatvizualizációs eszközök, amelyek grafikonok, chartok, diagramok segítségével életre keltik a sokak számára értelmezhetetlennek tűnő adatokat, növelik a “fogyaszthatóságát”, alkalmassá teszik a döntések meghozatalára.

Az adatvizualizáció szerepe

Az üzleti életben a számadatokon, statisztikákon, esetleg vizsgálatokon alapuló prezentációk jelentősége, főként a nagy cégek esetében óriási, ugyanis a kommunikációnak ez az az eszköze, amely párbeszédet, együttgondolkodást jelent. A képek minden más információnál meggyőzőbbek. Ezt használja az adatvizualizáció is a különféle eszközökön keresztül. 

Azonban az adatvizualizáció is csak abban az esetben hatásos, ha van, aki hozzáértőként prezentálja. Az adatelemzők, de leginkább az adattudósok képesek erre, akik nemcsak olvasni tudnak az adatokból, de az adott iparágban is otthon vannak, így elemzésük eredményeihez szakmai tudásukkal is hozzájárulnak, azt érthetően képesek átadni a vezetőknek a döntések meghozatalához.

Az adatvizualizáció legfontosabb eszköze

A Microsoft Power BI adatkezelésre szolgáló, felhőalapú alkalmazás, amely adatvizualizációra is képes, és amelynek segítségével felhasználóbarát felületen gyűjthetők, kezelhetők és elemezhetők az adatok. Nemcsak nagy cégek, hanem szabadúszó adatelemzők, adattudósok számára is remek eszköz az adatelemzések képi megjelenítéséhez.

Az eszköz nagy előnye, hogy az információkat naprakészen kezeli, minden érintett számára elérhető, akár mobilról is használható. Felhasználóbarát felülete személyre szabható, interaktív. 

Az Excelhez hasonlóan bármilyen típusú adatot, így számokat, dátumokat, időpontokat és más típusú adatokat is tud kezelni.

A Power BI legtöbb alapfunkciója az ingyenes Desktop vagy Free verzióban is használható, azonban hátránya, hogy adatai más felhasználók számára is nyilvánosak, úgyhogy védett üzleti adatok esetében nem ezt célszerű alkalmazni, hanem a fizetős Service verziót, Pro vagy Premium módban. 

 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek