Lehetetlen küldetés: leffegni az A400-as oldalán – videó!

iho   ·   2015.07.19. 08:45
missimpcim

A Mission Impossible, Rejtett Nemzet a nyár egyik nagy kasszasikerének ígérkezik, de a film rejt némi csemegét a repülés szerelmeseinek is. A sorozat korábbi darabjaiban is voltak eléggé elképesztő repülőjelenetek, emlékezzünk csak a pórul járt MD-500-asra a Csatorna-alagútban. Ami azonban a mostani moziban megjelenik, az egy trükkök nélküli felvételsor valódi repülőgéppel, sőt valódi színésszel.

Tom Cruise most is dublőr nélkül játssza végig a különleges pillanatokat: amint az az előzetesekben is látszik, gurulás közben végigfut egy A400-as szárnyán, majd kívülről lóg az egyik hátsó oldalajtón, azokba a lyukakba kapaszkodva, amelyeket amúgy azért illesztettek az oldalajtók elé, hogy kellemesebbé tegyék az áramlást az azon az ajtón távozó ejtőernyősöknek. Ja, el ne felejtsük, közben a gép fel is száll, miközben a hatalmas légcsavarok hatalmas szelet csapnak a gép oldalán, persze amúgy is lenne elég kavargó levegő már a sebességtől is.

Amint azt a rövid munkafilmben maga Tom Cruise elmondja, keveset aludt a forgatás előtti éjszakán. A jelenetet nyolc felszállásból vették fel.

Noha a munkafilm egy kockáján látszik a heveder-mellény, ami valójában tartja a színészt, azért élesben megcsinálni ezt a mutatványt akkor sem lehetett könnyű dolog, mint elhangzik, ha bármi hiba csúszott volna a számításba, a gépbe valójában akkor sem jutott volna be, csak amikor az Atlas leszáll.

Az Airbus számára pedig nyilván remek reklám az A400M feltűnése a filmben, még ha ez a fajta bevetés nem is tartozik a típus meghirdetett képességei közé, de a meleg alkonyi fények szinte megszépítik az Atlast. A felvételek az angliai Wittering bázison készültek, de nem a RAF, hanem az Airbus gépével, a prototípusok egyikével.

Tom Cruise szerint élete legveszélyesebb küldetése volt a Mission Impossible forgatásán a hatalmas katonai szállítógép oldalán lógni a levegőben, de profi volt az együttműködés a repülőgép gyártójával és üzemeltetőjével.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek