Létezik ideális vécécsésze?

iho.hu   ·   2020.10.03. 12:00

A vécécsésze minden lakásnak fontos tartozéka, mégis ez az a kiegészítő, amiről a legkevésbé szeretünk beszélni. Pedig a megfelelő vécécsésze kiválasztása nagyon fontos. Nem csak esztétikai, hanem higiéniai szempontból is. Lássuk, hogyan érdemes választani!

Mi az, ami belefér?

A világ legdrágább vécécsészéje állítólag 1,2 millió forintba kerül, és egy japán cég készítette. Leginkább egy szemeteskukához hasonlít, víztakarékos, és bidé is jár hozzá. Nem mindenki teheti viszont meg, hogy ennyit költsön egy ilyen hétköznapi eszközre. A Vécécsésze-választás során természetesen muszáj az anyagiakat is mérlegelni, de ebben az esetben egyáltalán nem biztos, hogy a drágább jobb.

A legfontosabb, hogy olyan megoldást találjunk, amelyik belefér a fürdőszobánkba. Ez legtöbbször azt jelenti, döntenünk kell, hogy alsó vagy hátsó kifolyású wc-t szeretnénk-e. Sok olyan modell létezik, amelyikből csak az egyik fajtát gyártják.

Hova rögzítsük?

A kisebb fürdőszobákban ma már elterjedt a fali rögzítésű vécé. Ez általában kevesebb helyet foglal el, és alatta könnyebb takarítani. A padlóra rögzített változat viszont nagyobb, olcsóbb, sokszor az elvezetése is jobb, mint a falra szerelhető változatnak.

A rögzítés természetesen rendkívül fontos. Érdemes szakemberre bízni a munkát, mert bár a csésze elhelyezése gyerekjáték, a megfelelő vízszintezés, bekötés, tömítés már nem mindig ilyen egyszerű.

Milyen legyen az öblítés?

Ma már a legtöbb vécé mélyöblítésű, a peremes öblítés kezd kimenni a divatból. A jó tartály kiválasztásával rengeteget spórolhatunk. Ma már számos víztakarékos megoldás létezik. Ritka, hogy egy öblítéshez egy egész tartály vizet el kellene használni. A legegyszerűbb tartályok is képesek arra, hogy kisebb húzáskor csak kevesebb vizet engedjenek ki.

A legmodernebb tartályokat ma már nyomásfokozókkal és aerátorokkal is ellátják, ekkor sokkal hatékonyabb az öblítés, mert a nagyobb nyomású víz gyorsabban megtisztítja a csészét. A végzet azonban ilyenkor is támad.

Duguláselhárítás: csak fix áron!

A kevés vízzel dolgozó vécék nagy hátránya, hogy a papírt és egyéb lerakódásokat csak nehezen lehet eltávolítani a rendszerből. Ha probléma adódik, azzal érdemes egy olyan céget keresni, akik a duguláselhárítás árak tekintetében fix összeggel számolnak.

Sok olyan vállalkozás is létezik, akik a beszerelésben és beüzemelésben is tudnak segíteni. Bármilyen bizarrul hangzik, a tartályt és a lefolyót is éppen olyan gondosan kell használni, mint bármilyen más háztartási rendszert.

A megfelelő forma vagy szükség esetén a daraboló beépítése sokat tehet azért, hogy ne sokszor kelljen segítséget kérnünk. Bízzuk szakemberre a tervezést, és hallgassuk meg a tanácsát a megfelelő vécécsésze kiválasztásához!

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek