Létezik összefüggés a bőrrák és az A-vitamin között?

iho   ·   2023.01.08. 12:00

Az A-vitamin hozzájárul bőrünk rugalmasságához, fiatalságához, az viszont nem tisztázott, hogy milyen egyéb befolyása lehet a bőr egészségének megőrzése kapcsán. Vajon képes csökkenteni az egyik leggyakoribb bőrrák kialakulásának esélyét? 

Az A-vitamin és a laphámrák kapcsolata

A bőr érintettsége esetében különösképp igaz, hogy a mielőbbi felismerés növelheti a gyógyulás esélyét, tehát a korai diagnózis és a prevenció létfontosságú. Érdemes rendszeresen igénybe venni a  CMC Déli Klinika Bőrrák Diagnosztikai Központ teljeskörű szűrését. 

A Skin Cancer Foundation bőrrákkal foglalkozó nonprofit szervezet arra jutott, hogy a laphámsejtes daganat a második leggyakoribb bőrráktípus. Az Egyesült Államokban körülbelül évi 1 millió új esetre derül fény. Egyértelmű, hogy ilyen gyakoriság mellett egy ideálisabb rákmegelőző stratégia bevezetése lenne indokolt. Ennek következtében a tudósok vizsgálni kezdték az A-vitamin, és a karotinoid bevitel, illetve a laphámrák közötti összefüggést.

Egy dél-koreai egyetem arra kereste a választ, hogy az A-vitamin valóban csökkentheti-e a laphámcarcinoma megjelenési esélyét. A vizsgálat 75.170 női és 48.400 férfi egészségügyi szakember bevonásával történt, mely 26 évig tartott. Arra jutottak, hogy akik nagyobb mennyiségben fogyasztottak a vitaminból, esetükben alacsonyabb volt a laphámrák előfordulása, általában természetes források, zöldségek formájában történt a vitaminbevitel.

A tanulmány kitér arra is, hogy mivel a vizsgálat jól képzett szakemberek részvételével zajlott, így a minta kisebb mértékben torzíthatja az eredményeket, a pontosabb következtetésekhez változatosabb csoport vizsgálata is indokolt lenne.

Mit érdemes tudni a vitaminról? 

Az A-vitamin a zsírban oldódó vegyületek közé sorolandó, szerepet játszik a növekedésben, a fejlődésben, valamint befolyással van szemünk, és bőrünk állapotára. Legfőbb forrásai az állati eredetű élelmiszerek, mint tojás, marhamáj, csirke, pulyka, melyekben retinol formájában lelhető fel. Jelentős alfa-, béta-karotin, és kriptoxantin forrás a brokkoli, az édesburgonya, a sütőtök, a kelkáposzta, az őszibarack, és a papaya. 

A bevitt mennyiség nőknél nem haladhatja meg a 700 mikrogrammot, míg férfiaknál a napi 900 mikrogramm-ot. Egy azonban bizonyos, az A-vitamin jelentősen hozzájárul bőrünk rugalmasságához, noha a bőr egészségének megőrzésében betöltött szerepe még kérdéses. 

Fontos, hogy az ideális napi mennyiség fedezve legyen, hiszen elengedhetetlen szervezetünk számára. 

A szűrővizsgálatok szerepe

A modern fejlesztéseknek köszönhetően a bőrgyógyászati szűrés videodermatoszkópos eljárással történik, ezáltal lehetőség nyílik a teljes bőrfelület alapos átvizsgálására. A korai felismerés pedig döntő a gyógyulási esélyek tekintetében. 

Javasolt évente, vagy akár félévente kontrollt beiktatni! Amennyiben változások, bármiféle szokatlan panasz tapasztalható,  azonnal keresse fel a szakrendelést!

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek