Lézer? Nem játék!

iho/repülés   ·   2011.09.20. 06:48
nyito

A Repülőtéri Rendőr Igazgatóság (RRI) jelezte: a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. jelentései alapján az év első felében csökkent ezeknek az eseteknek a száma, de a nyár eleje óta ismét több bejelentés érkezik a pilótáktól. Magyarország több főváros környéki településéről heti rendszerességgel irányítanak vakító lézerfényt a közlekedő repülőgépekre. Ezzel az RRI tájékoztatása szerint a tettesek bűncselekményt követnek el, és közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény miatt akár három évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetők.

Látványos, de veszélyes is lehet <br>(fotó: .pbase.com)

Közlésük szerint tavaly júniusban a repülőtéri nyomozók tetten értek egy fiatal férfit, aki az üllői vasútállomásról több napon át irányított zöld lézerfényt a leszálló repülőgépekre, amellyel nagymértékben zavarta a repülőgép pilótáinak biztonságos landolását. Az üllői elkövető tettenérésével és büntetőeljárás alá vonásával, az eset nyilvánosságra hozatalával az RRI tavaly nagymértékben csökkentette a lézertámadásokat. Idén szeptemberben a bűnügyi szolgálat akciót tartott az ilyen jellegű cselekmények megszüntetése, és az elkövetők elfogása érdekében. A nyomozók megállapították, hogy nincsenek visszatérő helyszínek, ami megnehezíti a lézerfényt repülőgépekre irányítók azonosítását, illetve tetten érését.

Az elmúlt hetekben a pilóták és a légiforgalmi irányítók közti rádióforgalmazás adatai szerint a pilóták többször jelezték a közelkörzeti légiirányítóknak, hogy lézerrel világítanak a szemükbe.

A nagy teljesítményű lézermutatókat ráadásul meglehetősen könnyű beszerezni. Több magyar piacon is lehet kapni az engedélyezettnél nagyobb, akár 100-150 mW-os lézerpointert, de interneten keresztül sem nehéz beszerezni ezeket.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.