Lezuhant a spanyol légierő bemutató kötelékének szólistája

iho   ·   2020.02.27. 20:00
sp_cim

Képeink 2013-ban Kecskeméten készültek (fotók: iho)

A hírt a spanyol légierő közleménye nyomán a The Aviationist portál közölte. Először egy C-101-es balesetéről volt szó, később derült ki, hogy a gép a világhírű kötelékhez tartozik.

A baleset a Murcia tartománybeli La Manga közelében történt, a pilóta, Eduardo Fermín Garvalena százados nem élte túl a zuhanást. A portál szerint a kötelék kivételesen rossz sorozatot kell, hogy megéljen, néhány hónapon belül ez a harmadik katasztrófája, abban a tengerparti zónában, ahol a gyakorlások általában zajlanak. Tavaly augusztusban Francisco Marín volt az áldozat egy CASA-101-essel, aki a formáció korábbi szólistája volt, majd szeptemberben is elvesztettek egy gépet, ezúttal egy oktató és egy növendék vesztette életét.

A Patrulla Aguilla 1985-ben, az akkor még újnak számító egyhajtóműves C-101-esekkel alakult, először öt géppel repültek, majd a kezdeti sikerek nyomán a formáció hétgépesre bővült. A jelenlegi megjelenésük is eléggé régi, 1991-ben kapták mostani színeiket a gépek. A spanyol sasok egyik leglátványosabb bemutató eleme a kötelékben történt leszállás, aminek veszélyességét fokozza, hogy a pilótáknak csak két dimenzió áll a rendelkezésükre a szükséges korrekciókra.

A Sasok 2013-ban, a legutóbbi kecskeméti nemzetközi repülőnapon mutatták be a programjukat először és eddig utoljára a magyar közönségnek.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek