Magánűrhajó: egy szelep szúrta el a fellövést

iho/repülés   ·   2012.05.21. 11:40
cim

Egy elromlott szelep okozta a Falcon-9 hordozórakéta startjának megszakítását – jelentették az első vizsgálatok után az első magán-teherűrhajót és annak rakétáját fejlesztő cég képviselői.

Mint hírt adtunk róla, magyar idő szerint szombat délelőtt kellett volna indítani a Cape Canaveral űrközpontból föld körüli pályára a minden részében újrafelhasználható Falcon-Dragon rendszert, de a hajtóművek begyújtása utáni másodpercekben, még mielőtt a rakéta elhagyta volna a padot, a fellövést vezérlő automata leállította a startfolyamatot.

Szombaton csak másodpercekig mentek a hajtóművek

Akkor annyit lehetett tudni, hogy az első fokozat kilenc hajtóművének egyikében, a középen lévő ötösben, annak is az égéskamrájában a megengedettnél magasabb nyomást érzékelt a számítógép, ezért szakította meg a fellövést.

A mostani hírek szerint a magas nyomás oka egy elromlott szelep volt, amit a cég technikusai kicseréltek. Ez annyit jelent, hogy nem kell a hajtóművet, netán magát a rakétát cserélni a megismételt fellövéshez.

A SpaceX elnöke, Gwynne Shotwell a leállított kilövés után úgy nyilatkozott, hogy a hiba kijavítása után május 22-én kedden kerülhet sor az újraindításra.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.