Magyar műhold magyar múzeumban

MTI   ·   2014.11.11. 13:00
cim

Repülésének ezredik napján, hétfőn a Magyar Nemzeti Múzeumba (MNM) került a Masat-1-nek, Magyarország első kisműholdjának a makettje.

Tomka Gábor, az MNM főigazgató-helyettese az ünnepségen kiemelte: „olyan tárggyal gazdagszik most a gyűjtemény, amelyre már régóta fájt a múzeum foga”. Hozzáfűzte: a múzeum „nem a régiségek poros gyűjteménye”, hanem a magyar identitás és történelem szempontjából fontos tárgyak, dokumentumok gyűjtő helye.

Vajta László, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Villamosmérnöki és Informatikai Kar dékánja elmondta: ritka, hogy egy műszaki alkotás szimbolikus értéket ölt, mint az a Masat 1-gyel is történt. Véleménye szerint a magyar tudományt a világban reprezentáló híres alkotások mind kisméretűek, ilyen például a Rubik-kocka, a Gömböc és a Masat-1 is. Emlékeztetett, hogy a Masat-1 immár ezredik napja kering az űrben és felbocsátása óta folyamatosan működik.

Az MNM tudománytörténeti tárába került a Masat-1 makettje mellett a Magyar Nemzeti Bank által kiadott érme, valamint a Magyar Posta által kibocsátott bélyeg és boríték is. A makettet a kisműhold alkotói ajándékozták az intézménynek.

A Masat-1-et 2012. február 13-án lőtték fel. Az első magyar műhold megszületését a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának két tanszéke, az Elektronikus Eszközök Tanszéke, a Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék fejlesztői, a Magyar Űrkutatási Iroda, valamint több mint 60 hazai és külföldi cég összefogása és támogatása tett lehetővé.

A CubeSat szabvány szerint készült 10-szer 10-szer 10 centiméteres, kocka alakú műhold 1 kilogramm tömegű. Építése elsősorban oktatási célt szolgált, pályára állása óta gyűjti a saját állapotára és környezetére vonatkozó adatokat, amelyeket a BME csapata által e célra kialakított földi állomásra továbbít későbbi feldolgozásra.

A fedélzeten elhelyeztek egy félaktív mágneses stabilizáló rendszert, ennek segítségével a Földről távirányítással lehet a műhold orientációját befolyásolni. A műholdon helyet kapott egy 640-szer 480 képpont felbontású kamera is, amellyel 2012. március 8. óta több száz két és három dimenziós, valamint mozaik űrfelvételeket is készített a Földről.

A Masat-1 a számítások szerint 2015. január 7. és 2015. január 31. között lép be a Föld légkörébe.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek