Másképp támadhatnak ezután a drónok

MTI   ·   2011.11.04. 16:26

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA módosította a pakisztáni területekre irányuló, távolról irányított repülőgépek légicsapásaival kapcsolatos előírásokat. Így akarják elejét venni annak, hogy a célzott támadások megterheljék az Egyesült Államok és Pakisztán viszonyát - írta pénteken a Wall Street Journal.

A módosítás nyomán a washingtoni külügyminisztérium nagyobb szerepet kap a támadásokra vonatkozó döntési mechanizmusban. Így például a tárcának lehetősége lesz arra, hogy bizonyos esetekben előre tájékoztassa a pakisztáni vezetőket, illetve felfüggeszthesse a gépekről végrehajtott támadásokat arra az időre, amikor vezető pakisztáni politikusok tartózkodnak az Egyesült Államokban.

Pakisztán fölé induló MQ-9 Reaper <br>(fotó: af.mil)

Ez nem jelent komoly változásokat, hiszen az MQ-1 Predarot és az MQ-9 Reaper távolról irányított repülőgépek légicsapásainak száma az elmúlt esztendők alatt, Barack Obama elnökségének idején a többszörösére növekedett a térségben. A támadások jelentős részét egyenesen a pakisztáni, CIA-üzemeltette titkos repülőterekről felszálló gépek hajtják végre, bár ezt sem az amerikai, sem a pakisztáni kormány nem kívánja nagydobra verni. A mostani bejelentés inkább csak az Oszama bin-Laden elleni sikeres amerikai támadás óta megromlott kétoldalú kapcsolatok javítását szolgálja.

Kapcsolódó hírek