Másodlagos jégzajlás lehet a Tiszán

iho/hajózás   ·   2012.02.22. 16:55

Az elmúlt napok tartós fagypont fölötti időjárása ellenére a Tisza legnagyobb részét – kis megszakításokkal és helyenként torlódva – 10-20 centiméteres állójég borítja. A torlódásokban a jégvastagság a fél métert is meghaladhatja, de láttak már másfél méteres torlaszt is.

A hét hátralévő napjaiban is folytatódó és fokozódó enyhülés hatására a Tiszán az állójeges szakaszok hosszának és a jég vastagságának csökkenése, helyenként másodlagos jégzajlás megindulása valószínű – írja a boon.hu.

Hasonló mérsékelt változás tapasztalható a Tisza mellékvizeinek jéghelyzetében is. Felszínüket nagy részét továbbra is jelentős, 10-20 centiméter vastagságú jég fedi, ugyanakkor már megkezdődött a jég vékonyodása, a melegebb vízzel befolyásolt térségekben pedig szakaszos eltűnése.

Kapcsolódó hírek

Vasút Repülés Hajózás Nagyvasút Légiközlekedés Belvíz

Brüsszel döntött: 2040-ig el kell készülnie a Budapest–Bukarest NSV-nek

iho.hu   ·   2024.06.17. 11:45

Jóváhagyták a TEN-T transzeurópai közlekedési hálózat fejlesztésére vonatkozó új uniós rendeletet, benne a magyar és a román főváros közötti nagy sebességű vasút megépítésére vonatkozó passzust. A döntés végleges, a hálózatot három lépésben fejlesztik tökélyre, a végső határidő 2050.