Medence karbantartása - Erre kell figyelni!

iho   ·   2020.08.01. 12:00


Annak érdekében, hogy a medencében töltött idő felhőtlen legyen, gondoskodni kell a medence rendszeres karbantartásáról. Ennek hiányában a medence vize zavarossá válik, az alkatrészek pedig idő előtt elhasználódnak, és csak súlyos pénzek árán lehet helyrehozni a medence állapotát. Ha azonban folyamatosan figyelünk a medence karbantartására, nem léphetnek fel súlyos gondok. Mutatjuk, mit kell tenni a medence állapotának megőrzéséért!

A leggyakrabban felmerülő problémák a medencénél 

Vannak olyan tipikus gondok, amik igen gyakran felmerülnek, ha medencénk van, ezért a legjobb az, ha megelőzzük, hogy ezek előfordulhassanak. Nem ritka, hogy ha nem vagyunk elég körültekintőek a medence tisztítása során, annak vize zavarossá válik. Ez semmiképpen sem jó, hiszen azt jelenti, hogy a víz piszkos, elszaparodóban vannak benne a kórokozók, ami esztétikai és egészségügyi szempontból is problémás. A víz égetheti a bőrünket, bőrpírt és kiütéseket okozhat, a komfortérzetünk sérülhet a medencében, holott azért tartjuk, hogy kikapcsolódhassunk a szabadidőnkben.

A medence tisztítása tehát nagyon lényeges, a Medence Óriásnál kapható szűrő segít a medence vizének tisztaságát megőrizni.

Tipikus probléma: Hogyan lehet a lyukas medencét megjavítani? 

Egy tipikus problémának tekinthető az, amikor a medence kilyukad. Szerencsére könnyen kezelhető, csupán egy öntapadós foltra van szükség, amit rá kell ragasztani a lyukra, miután a felületet alaposan megszárítottuk. Ezután a szokásos módon használható a medence, ugyanúgy engedhető rá víz. 

Medence vegyszerezése

A medence vegyszerezése abban segít, hogy a víz tisztasága állandó legyen, és a pH-érték is megfelelő módon legyen beállítva, mivel enélkül szintén felléphet például az algásodás folyamata. A medence vizének kémhatása optimális esetben 7,2 és 7,6 között van. Klór és algaölő folyadék, valamint pelyhesítő adagolása is szükséges, de a megfelelő koncentrációra mindig figyelni kell, nehogy túl sok vegyszer kerüljön a vízbe. 

A medence védelme a belehulló szennyeződésektől

Gyakran az is megeshet, hogy szeles időben a medencébe kerülnek a falevelek vagy esetleg mindenféle rovarok és bogarak. Természetesen ez ellen is van megoldás: egyszerűen fizikai gátat kell szabni, ami által nem tudnak a szennyeződések a vízbe jutni.

A medencetakaróknak éppen ez a feladatuk: védenek a szennyeződésektől, bizonyos típusok pedig a víz hőmérsékletét is képesek megtartani. Sokkal könnyebb ezt az eszközt alkalmazni, mint utólag hálóval kiszedni a piszkot a vízből: időigényes és körülményes, a takarót viszont csak fel kell helyezni, és teszi is a dolgát.

(X)

Kapcsolódó hírek