Megéri-e a laptop akkumulátor feltöltésével bajlódni?

iho   ·   2024.01.05. 12:00

Egy laptop akkumulátor üzemideje adott számú töltési ciklus után elkezd csökkenni. Ha pedig már érezhetően keveset bír, két lehetőségünk marad. Az egyik az akkumulátor felújítása, a másik pedig annak cseréje.

De melyik éri meg jobban és mire kell odafigyelnünk, ha az előbbi lehetőség mellett döntünk? Ebben a bejegyzésben ezeknek a kérdéseknek jártunk utána.

Mitől függ a laptop akkumulátor élettartama?

Az első és egyben legfontosabb kérdés, hogy mennyit bír egy modern laptop akkumulátor. A lítium-ionos modellek átlagosan 300 és 400 közötti töltési ciklusra vannak felkészítve, ami a típustól és a kapacitástól függően változó lehet.

Teljes töltési ciklus alatt azt értjük, ha a teljesen lemerült akkumulátort feltöltjük, majd újra lemerítjük. Átlagos használat mellett tehát ez másfél-két évet jelent. Ezután az idő után kell azzal számolnunk, hogy az aksi üzemideje fokozatosan csökken.

Megéri az akkumulátor felújítása?

A laptop akkumulátor felújítása során az eszközben találhat cellákat cserélik újakra. Ez a megoldás lényegesen olcsóbb, mintha új, gyári aksit vásárolnánk. Sajnos azonban hosszabb távon mégsem kifizetődő. Leginkább azért, mert sok veszélyt rejt magában.

Az akkumulátor felújítás után hajlamosabb lesz a túlmelegedésre, műanyag háza a bontás és összeszerelés után tűz- és robbanásveszélyessé válik. Ha pedig az eszközben található cellák megsérülnek, az emberi szervezetre súlyosan veszélyes anyagok juthatnak a környezetünkbe. Például ólom, nikkel, lítium vagy higany.

Mindezek mellett a felújított cellák alacsonyabb teljesítményt biztosítanak. A szétszerelés pedig olyan műszaki meghibásodást is okozhat, ami hibásan kijelzett hátralévő üzemidőhöz vezet. Ezáltal laptopunk váratlanul lekapcsolhat, ami munka közben különösen nagy kellemetlenséget okozhat és visszafordíthatatlan adatvesztéssel is járhat.

Egy utángyártott aksi hatékony és megfizethető megoldás

A felújított akkumulátorokat sokan összekeverik az utángyártott darabokkal. Fontos azonban tudni, hogy a két megoldás egyáltalán nem egy és ugyanaz. Utóbbi kategóriába azok a teljesen új akkumulátorok tartoznak, melyeket nem az adott laptop hivatalos gyártója készít.

Ezek a modellek általában a gyárival megegyező vagy ahhoz nagyon közeli minőséget, élettartamot és biztonságot garantálnak. A teljesítményük és üzemidejük persze minimálisan eltérhet, a töltőkön feltüntetett kapacitás- és teljesítményadatok azonban erről minden esetben világos információt nyújtanak.

A Laptopszaki kínálatában elérhető utángyártott új akkumulátorokban a gyárival megegyező A+ minőségű cellák találhatóak. Minden esetben a legmagasabb minőséget garantálják, tesztelt és ellenőrzött gyártótól származnak és megbízható megoldást jelentenek a legújabb, legmodernebb laptopok számára is.

(x)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek