Meghiúsult repülőgép-merénylet

MTI   ·   2012.05.09. 08:43

Az al-Kaida jemeni bombagyártós sejtjébe beépült „belső forrásnak” köszönhetően sikerült leleplezni a terrorszervezet legújabb, repülőgép ellen készülő merényletét – közölte kedden hivatalos forrásokra hivatkozva az ABC News televízió.

Az informátor, aki az amerikai Központi Hírszerző Ügynökséggel (CIA) és más hírszerző szervezetekkel működött együtt, az ABC értesülése szerint „biztonságban elhagyta Jement”, és Szaúd-Arábiába vitte azt a bombát, amelyet az al-Kaida egy, az Egyesült Államokba tartó repülőgépen akart működésbe hozni. Az ügynök úgy szerezte meg a pokolgépet, hogy önként jelentkezett öngyilkos merénylőnek.

A pokolgép annak az alsóneműbe rejtett bombának a továbbfejlesztett változata, amelynek segítségével 2009 karácsonyán egy nigériai utas sikertelenül próbált meg felrobbantani egy Amszterdamból Detroitba tartó utasszállító gépet. A szerkezetet jelenleg a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) quanticói (Virginia állam) laboratóriumaiban vizsgálják.

John Brennan, az elnök terrorelhárítási tanácsadója az ABC Newsnak kijelentette: a bomba sohasem jelentett aktív veszélyt. Más hivatalos források ezt azzal indokolták, hogy a beépített ügynök ura volt a helyzetnek. Ezért jelentették ki többször is az amerikai kormány vezetői, hogy nem tudnak aktív, az Oszama bin Laden megölésének első évfordulójára időzített tervekről.

Jelentések szerint az alsóneműben elrejthető pokolgépnek nincsenek fém alkatrészei, ezért azt a fémdetektor nem mutatja ki, és a gyutacsa is kifinomultabb, mint a 2009-ben kudarcot vallott bombának. Janet Napolitano amerikai belbiztonsági miniszter kedden kijelentette, hogy a szerkezetet egy amerikai repülőtéren nagy valószínűséggel „kiszúrták volna”, de szakértők arra figyelmeztettek, hogy az Egyesült Államokba induló repülőgépek utasait külföldön nem minden esetben vizsgálják át ugyanolyan alapossággal.

Az ABC hivatalos forrásokból úgy értesült, hogy a merényletterv több más eleme ügyében is vizsgálat folyik, amely kiterjed más lehetséges merénylőkre és bombatípusokra is.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.