Megkezdődött az Európai Mobilitási Hét

MTI/iho   ·   2013.09.16. 13:59

Több mint 120 magyarországi önkormányzat regisztrált az idei Európai Mobilitási Hét rendezvénysorozatára, ezzel Magyarország nemzetközi összehasonlításban dobogós helyen áll – hangsúlyozta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infrastruktúráért felelős államtitkára hétfőn az Európai Mobilitási Hét megnyitó rendezvényén, a budapesti Nyugati pályaudvaron.

Völner Pál kifejtette: az idei „Tiszta Levegő – Mozdulj érte!” szlogen mögött az a gondolat húzódik meg, hogy változtatni kell a közlekedési szokásokon a tiszta levegő érdekében, a fenntartható közlekedés megvalósításában pedig személyes felelősséget is vállalni kell.

Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt több mint egy évtized alatt fokozatosan vált országos méretű, több százezer embert megmozgató programmá az Európai Mobilitási Hét, tavaly 112 magyar résztvevőt regisztráltak az európai akcióban, ezzel Magyarország egy hellyel lecsúszott a dobogóról a múlt évben.

Az államtitkár hangsúlyozta: a Mobilitási Hét programjával azt a felismerést szeretnék átadni az embereknek, hogy ha átgondolják, ésszerűsítik a közlekedési szokásaikat, azt nemcsak saját egészségük, pénztárcájuk hálálja meg, de tágabb értelemben a környezetük is.

Ungvári Csaba, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a vasúttársaság az utasok megnyeréséért folyamatosan fejleszti járműveit, szolgáltatásait. A MÁV a Mobilitási Hét akcióban ezen a héten ingyen szállítja a kerékpárokat szerelvényein, illetve szeptember 22-én az autómentes napon forgalmi engedély felmutatása mellett ingyen lehet utazni a vasúti járművek 2. osztályán, viszont ahol szükséges, ott a felárat, a helyjegyet és a pótjegyet meg kell fizetni.

Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes elmondta, a főváros sokat tesz azért, hogy a tömegközlekedés reális alternatíva legyen az autós egyéni közlekedéssel szemben, példaként említette az 1-es és a 3-as villamos fejlesztését, az új metrószerelvények forgalomba állítását, újabb kerékpárutak átadását, valamint a Futár-projektet, amely kiszámíthatóvá teszi a tömegközlekedést.

Az Európai Mobilitási Héten átadták a szaktárcák közös rajz- és fotópályázatának díjait.

Azzal kapcsolatban, hogy szombaton eddig nem tisztázott körülmények között egymással szembe ment ugyanazon a vágányon egy Kelenföldről induló személyvonat a Pécsről érkező Tubes Intercityvel, Völner Pál újságírói kérdésre válaszolva elmondta: „tudott hiba” okozta a hétvégi problémát, ugyanakkor a MÁV-nál érvényben lévő biztonsági szabályzat előzte meg, hogy baleset történjen, hiszen alacsony sebesség mellett közlekedtek a szerelvények, biztonságosan meg tudtak állni. Reményét fejezte ki, hogy a kelenföldi vasúti átépítés során a pályaudvar új biztonsági berendezései már sokkal magasabb biztonsági szintet garantálnak, és a jövőben nem fog hasonló helyzet előfordulni.

A két vonat körülbelül száz méterre állt meg egymástól. Az eset előtt, reggel Kelenföld és Háros között meghibásodott a biztosítóberendezés, mert zajvédő falak építésekor egy munkagép elszakította a biztosítóberendezés kábelét. A rendőrség közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény gyanúja miatt indított vizsgálatot az ügyben.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Városi vasút

Idén is jár a budapesti Fényvillamos

iho/vasút   ·   2020.11.27. 11:10

Az ünnepi dekorációba bújtatott, fényárban úszó nosztalgiajármű idei első útját a korábbi években megszokott módon a 2-es villamos vonalán tette meg, különleges hangulatot varázsolva a Duna-partra.

Vasút Nagyvasút

Van benne ráció

iho/vasút   ·   2020.11.27. 09:00

Hatékonyabbá és fenntarthatóbbá válik a menetrendváltástól a MÁV-Start járműgazdálkodása a 418 sorozatú dízelmozdonyok, illetve a dízel motorvonatok átcsoportosításával.