Megosztjuk a radarképeket Horvátországgal

MTI   ·   2012.07.13. 13:33

Magyarország és Horvátország között politikai megállapodás született arról, hogy megosztják egymással a radarképeket, a radarinformációkat, és ezáltal mélyebb integrációt alakítanak ki a légvédelmi rendszereik között – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter pénteken Budapesten.

A tárcavezető megbeszélést folytatott Ante Kotromanovic horvát védelmi miniszterrel, majd utána közös sajtótájékoztatójukon kiemelte, a lépésről a magyar és a horvát légtér hatékonyabb védelme és a költségtakarékosság érdekében döntöttek. Szakértői bizottságot is felállítanak, amely megkezdi az együttműködés lehetőségének kidolgozását – tette hozzá.

Ante Kotromanovic hangsúlyozta, a radarképek megosztása hatékony légvédelmi eszközt jelent mindkét országnak.
Hende Csaba kitért arra, hogy a Nyugat-Balkán biztonsági helyzetével kapcsolatban megállapították, a legfontosabb stabilizáló tényező az euroatlanti integráció lehetőségének „nyitva tartása” a térség országai előtt.

Mindkét ország elkötelezett az afganisztáni szerepvállalás mellett – hangoztatta. Ezzel kapcsolatban kifejtette: a horvát, a magyar és a cseh helikopterpilóták közös képzése lehetővé teszi, hogy felkészítsék őket arra, hogy az afgán hadsereg helikopterpilótáit majd ők képezzék ki.

Ante Kotromanovic felidézte, magyar kollégájával arról beszéltek, országaik miként élénkíthetnék tovább az együttműködést. Magyarország és Horvátország az elmúlt években egyaránt jelen volt Afganisztánban és Koszovóban, szorosan együttműködtek, és megosztották egymással tapasztalataikat feladataik ellátásában – emlékeztetett.

Kiemelte: Magyarország és Horvátország két kicsi, szomszédos ország, ezért mélyíteni kell a kapcsolataikat, hiszen a légvédelem hatékonyságát sok területen növelhetnék, költségeit pedig csökkenthetnék az együttműködéssel.

Kapcsolódó hírek