Megszakadtak a bértárgyalások a Budapest Airportnál

Bánhidi Emese   ·   2014.03.13. 13:20
ferihegy2cim

A Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet azt írta blogjában, hogy „Váratlanul lezárta a tárgyalásokat a Budapest Airport”. A Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete egyértelműen a másik érdekvédelmi szervezetet hibáztatja a kudarcért.

A LESZ szerint a Budapest Airport azonnali megállapodást erőltetett a szerdai tárgyaláson, amit „a megajánlott feltételek mellett nyilván nem várhatott komolyan”. A szakszervezet arra kíváncsi, miért akkor zárják le az egyeztetést, amikor az érdemi munka elindult? Miért akarják kihagyni a BudSec-alkalmazottak bérét az év végéig szóló megállapodásból?

Abban minden szakszervezet egyetértett, hogy fejenként egységesen húszezer forint bérfejlesztésre van szükség. A LESZ szerint a cégvezetés ezzel szemben tartotta magát a májustól érvényes négyszázalékos emeléshez, de mivel ez nem volt leírva, így szerintük ebbe nem mehettek bele.

Úgy tudjuk, hogy a Budapest Airport a kértnél nagyobb béremelésbe is belement volna, amikor a LESZ hirtelen új javaslatokkal állt elő.

(Forrás: Budapest Airport)

Ezt erősítette meg Rózsa István, a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezetének elnökségi tagja is. Aki sajnálta, hogy lezárultak a tárgyalások, mert „elmozdult végre a munkáltató az eredeti ajánlatától. Nem is kicsit!”

Rózsa szerint bizonyos területeken a minimum béreket 10–14 százalékkal is megemelte volna, hogy ezzel a bérfeszültség csökkenjen. Ez sok területen akár 20 ezer forintos béremelést eredményezett volna.

Összességében 149 főt érintett volna a magasabb béremelés. A többi dolgozónak viszont fenntartotta volna az eredetileg is megajánlott négy százalékot májustól. A Bud Sec tekintetében 4,5 százalékos béremelést ajánlott egységesen a Budapest Airport. A BA üzemi tanácsa, az AFM Kft. üzemi tanácsa, az RDSZSZ és az RÜDSZ is aláírhatónak tartotta a bérmegállapodást.

(Forrás: Budapest Airport)

„A LESZ-nek ez nem tetszett, mert nem tudtak egyeztetni a RÜK Kft. huszonnégy munkavállalóját érintő munkarendekről, ahol körülbelül kétszer akkora a minimálbér, mint egy biztonsági területen dolgozó minimumot kereső dolgozóé. Majd jöttek azzal, hogy ők azért se tudnak most aláírni, mert nekik idő kell ahhoz, hogy ezt megvitassák és leegyeztessék a tagjaikkal” – mondta Rózsa István.

Négyórányi tárgyalás után a munkáltató lezárta az egyeztetést. A Budapest Airportnál kérdésünkre azt válaszolták, pénteken mondják meg, mit döntöttek.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek