Mérlegelendő szempontok ERP rendszer választásakor

iho   ·   2023.12.19. 13:00
90

A vállalatirányítási rendszerek segítségével gördülékenyebben, átláthatóbban képesek működni a cégek. Az ilyen szoftverek számos funkcióval rendelkeznek, ezek közös célja az erőforrások hatékonyabb felhasználása.

Számos ERP rendszer létezik, ami egyrészt jó, hiszen a szoftverek megalkotói egymással versengenek a cégek kegyeiért. Másrészt ugyanakkor egyáltalán nem könnyű eldönteni, hogy a sok szoftver közül melyik a legideálisabb egy vállalkozás számára.

Nem minden ERP rendszer egyforma

Akadnak olyan vállalatirányítási szoftverek, amelyek egy cég működésének egyes szegmenseire fókuszálnak. Ezek csak egy-egy területre kínálnak megoldást, mint például a számlázás, a raktárkezelés vagy éppen a gyártás. Több ilyen rendszer összekapcsolásával persze megoldható egy teljes cég működése, ám mivel jó eséllyel az egységek között nincs kommunikáció, így az egyes osztályokon dolgozók nehézségekbe ütközhetnek. Éppen ezért ilyen megoldásokban csak kisebb cégek szoktak gondolkodni.

A nagyobb cégeknek viszont érdemes komplex vállalatirányítási rendszert használniuk, mint a D4S ERP rendszere. A modern szoftverek ugyanis a cég működésének egészét lefedik, aminek előnyeit aligha kell különösebben ecsetelni. Tény, hogy az ilyen ERP-kért többet kell fizetni, de a napi folyamatok automatizálásával hamar megtérülhet az áruk.

A felhőalapú szoftverek előnyei és hátrányai

A legmodernebb ERP rendszerek felhő alapon működnek. A távmunka térhódításával igény támadt arra, hogy a dolgozók bárhol, bármikor hozzá tudjanak férni a vallalatirányítási szoftverhez anélkül, hogy a saját laptopjukra vagy számítógépükre is telepíteni kelljen.

Ennek megvan a magától értetődő előnye, hiszen az ERP így könnyen használható egy böngészőből, ha van internetkapcsolat. A hangsúly itt a feltételes módon van, ugyanis ha valami miatt nem lehet a világhálóra csatlakozni, akkor nem is működik a szoftver.

A helyben telepített szoftverek már csak ezért sem mentek ki teljesen a divatból. Igaz, hogy ezeket minden egyes gépre telepíteni kell, amin használni szeretnék, ám internetkapcsolat hiányában is problémamentesen működnek. Tény, hogy a frissítésük nehézségekbe ütközhet, és jellemzően idővel le is állítják a fejlesztéseket hozzájuk.

Lehetséges nyelvi problémák

A külföldi vállalatirányítási rendszerek némelyike nem érhető el magyarul. Ilyen szoftvert csak akkor érdemes használni, ha minden dolgozó megfelelő nyelvismerettel rendelkezik. Javasolt utánanézni annak, hogy az adott országban egyáltalán támogatott-e a kiszemelt rendszer használata.

A puding próbája az evés

Aki biztosra akar menni a megfelelő ERP rendszer kiválasztása kapcsán, az igénybe veheti szakértők segítségét is. Számos vállalatirányítási rendszerhez lehet korlátozott hozzáférést kérni kipróbálás céljából, ami szintén rendkívül hasznos lehet. Ingyenes bemutatók segítségével ugyancsak lényeges információkat lehet megtudni a kiszemelt szoftverről.

(x)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek