Mi fán terem a vállalkozások energiahatékonysági adókedvezménye?

iho   ·   2021.06.05. 12:00

Ha kis-, közép- vagy nagyvállalkozásod van, tudnod kell az energiahatékonysági adókedvezményről. Bár már négy éve megjelent az erről szóló kormányrendelet, mai napig is vannak, akik még nem hallottak róla. Ha esetleg te is közéjük tartozol, semmi gond, ebben a bejegyzésben segítek neked kicsit képbe kerülni. 

Miről is szól az energiahatékonysági adókedvezmény?

Azt már megszokhattuk, hogy az állam különböző ösztönzőket, támogatásokat nyújt a vállalkozók és vállalkozások számára is. Ez nincs másként az energiahatékonyság területén sem. Nem titkolt cél ezzel, hogy elősegítsék a cégek energiahatékonyabb, ezáltal környezetkímélőbb működését. Ha te a vállalkozásodban olyan beruházást hajtasz végre, mely során javítod a céged energiahatékonyságát, akkor adókedvezményre leszel jogosult. Azaz duplán jól fogsz járni, mert eleve csökken a felhasznált energia, és még adókedvezményre is jogosult leszel.

Gondolj bele, hogy javítod az irodád, a telephelyed szigetelését, csak kicseréled a nyílászárókat hatékonyabbakra, és ezzel duplán spórolsz. Ugyanígy jól járhatsz, ha korszerűsíted a fűtési rendszert, vagy építtetsz szélerőművet vagy tetetsz a tetőre napelemeket.

Ha végül bármelyik energiamegtakarítással jár, a társasági adódból kedvezményt kapsz, akár 50%-os mértékig is. Ugye, hogy megéri belevágni egy ilyen beruházásba?! Ha pedig egyelőre nincs rá kereted, de szeretnéd kihasználni a lehetőséged, arra is van megoldás. Nézd meg a felvehető vállalkozói hiteleket az expresszkolcson.hu-n, garantáltan találsz olyan kedvező lehetőséget, amivel megéri belevágni egy beruházásba.

Ki veheti igénybe?

Sajnos a mikrovállalkozások nem, de a kis-, közép- és nagyvállalkozások bármelyike igénybe veheti. Feltéve, ha végez olyan energiahatékonyságot növelő beruházást, amit az előzőekben már kiveséztünk. Azonban nem minden cég esetén azonos a támogatás intenzitása. Míg egy nagyvállalat esetén mindössze 30%-os, egy közepes vállalkozás esetén már 40%, míg egy kisvállalkozásnál akár 50% is lehet. Az adókedvezmény mértéke beruházásonként van maximalizálva 15 millió EUR értékben.

Elszámolható költségek

Az energiahatékonysági adókedvezmény igénybevétele esetén elszámolható költségek a következők. A magasabb energiahatékonyságot elősegítő tárgyi eszközök teljes bekerülési értéke elszámolható. Vagy a tárgyi eszköz értékének azon része számolható el, ami egy kevésbé energiahatékony, hasonló beruházáshoz viszonyítva többletköltséget jelent.

Így tudod igénybe venni a kedvezményt

A cégnek rendelkeznie kell a kormányrendelet szerinti igazolással. Tudnia kell igazolni azt, hogy a beruházás az energiahatékonyság javítása céljából történt. Ezt az igazolás energetikai auditorok vagy energetikai auditáló szervezetek állítják ki. Ha ezt benyújtottad, 6 éven keresztül vehető igénybe az adókedvezmény.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek