Mi mindenre jó a Himalája só? Íme 4 remek felhasználási lehetőség

iho   ·   2023.08.01. 12:00

A rózsaszínes-narancssárgás Himalája só manapság egyre több üzlet kínálatában bukkan fel különböző formákban. Ez nem véletlen, hiszen ennek az ősi, A Himalája gyomrából bányászott sófajtának számos előnyös hatása van. Ami pedig még nagyszerűbb, hogy ezeket többféleképpen is ki tudjuk használni, hiszen meglehetősen sokrétűen alkalmazható anyag. Nézzük is, hogy mi mindenre jó!

Ételízesítő

Azzal ugyebár senkinek sem mondunk újat, hogy a só a legfontosabb ételízesítő (emlékszünk “A só” című régi magyar népmese fő tanulságára?), még az édes ételekbe is kell rakni belőle egy csipetnyit, hogy teljes legyen az ízhatás.

Nincs tehát olyan konyha, ahol ne lenne fellelhető, viszont a normál asztali változatot érdemes leváltani Himalája sóra. Hogy miért? Azért, mert az előbbi tulajdonképp csak színtiszta nátrium-klorid, ugyanis a tisztítási folyamatok által minden más hasznos anyagot kivonnak belőle.

Ellenben a Himalája só még körülbelül nyolcvan féle ásványi anyagot is tartalmaz (pl. magnézium, kalcium, kálium, jód), melyek mind szükségesek a szervezetünk számára.

Lakásdekoráció

Ha létezik olyan dekorelem, ami nemcsak szép, hanem egyben hasznos is, az minden kétséget kizáróan a Himalája sólámpa. Létezik natúr, tömb alakú, és formára csiszolt változat is: az előbbi előnye, hogy nincs két teljesen egyforma darab belőle. A sódarab belsejébe egy lyukat vájnak, ebbe kerül az izzó, a foglalatot pedig egy fa talpazatba illesztik bele.

A sólámpa kellemes, lágy narancssárgás fényt ad, ideális hangulatvilágításként, hálószobába, vagy akár éjszakai fényként is a gyerekszobába. Használata során színterápiás hatás érvényesül, a narancssárga fény pedig közérzetet javító, feszültséget csökkentő, nyugtató hatással bír. 

Mindemellett az izzó melegének hatására mikroszkopikus sószemcsék kerülnek a levegőbe, amelyek tisztítják és javítják a minőségét.

Egészségmegőrzés

A Himalája só a természet patikájának egy egyszerűen hozzáférhető, ám annál hatásosabb és sokoldalúbb gyógyszere. 

Vízben feloldva használható például szájöblögetőként különféle szájüregi panaszok kezelésére, vagy torokfájás, mandulagyulladás esetén. Fertőtlenít, csökkenti a gyulladást, elpusztítja a kórokozókat és még fájdalomcsillapító hatású is. 

Légzőszervi betegségek kezelésére is remekül alkalmazható, gondoljunk csak a sós vizes inhalálásra, de száraz terápiaként használható sópipa formájában is! Ha lehetőségünk van rá, érdemes ellátogatni időnként egy sóbarlangba is, itt ugyanis levegő koncentrált sótartalma miatt a gyógyhatások fokozottan érvényesülnek.

Szépségápolás és wellness

A Himalája só remek természetes bőrápoló, így akár több kozmetikumot is kiválhatunk vele. Kezelhetőek vele a pattanások, a száraz vagy a túlzottan zsíros bőr, de gomba, ekcéma, pikkelysömör tüneteinek csökkentésére is használható.

Fürdősóként is használhatjuk, ilyen formában puhává és selymessé teszi a bőrt, segít eltávolítani az elhalt hámsejteket.


(x)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek