Miért érdemes falapokat használni grillezéskor?

iho   ·   2023.01.01. 12:00

A falapok használata a sütögetések alkalmával egyelőre egy nem túl elterjedt, vagy népszerű szokás hazánkban, de ez inkább a relatív alacsony ismertségnek köszönhető, mintsem annak, hogy ne lenne egy remek elkészítési módja a húsoknak vagy zöldségféléknek. 

Ebben a cikkben azoknak adunk néhány támpontot és jótanácsot, akik szeretnék kipróbálni ezt a fajta sütögetési módot.

Mit érdemes falapon elkészíteni?

Alapvetően a falap az olyan fogások elkészítésében tud hatalmas segítség lenni, amik nagyon könnyen szétesnek vagy letapadhatnak a rácsokra,de természetesen más ételekhez is kiválóan alkalmazhatóak az aromásító tulajdonságaik miatt. Sokan már egyértelműen a halfélékhez társítják őket, pedig az egyéb húsfélék ízét is pozitív irányba tudja befolyásolni.

Te próbáltál már falapon grillezni? A Grillplaza.hu kiegészítői között megtalálhatod ezeket a kiváló grill eszközöket is, amikkel újabb ételeket vehetsz majd fel a repertoárodba!

A falap előkészítése

Ahogy azt már egyéb grill eszközöknél is tapasztalhattuk, némely esetben nem árt, ha alaposan előkészítjük a kiegészítőt a sütögetés előtt. Ez esetben a falapot a rácsokra helyezés előtt legalább 30 percet áztatni kell, ami több szempontból is szükséges művelet.

Egyrész az áztatás során felvett plusz nedvesség segít abban, hogy a sütögetés során a falap ne tudjon a rácsokhoz tapadni, de azt is megakadályozza, hogy a magas hőmérséklet miatt a lap egyszer csak lángra lobbanjon.

Ezenfelül a nedvesség a sütés során pára formájában el fog távozni a falapból, és természetesen az alapanyag jellegzetes aromaanyagait is magával hordozza. A pára alapvetően segít az ételek gyorsabb és alaposabb megsütésében, valamint a fűszerezést is meg tudja bolondítani egy különleges plusz zamattal.

Amennyiben szeretnéd teljesen kihasználni az áztatás során felszívott folyadék elpárolgásának előnyeit, érdemes víz helyett valamilyen más folyadékot használni. Lehet ez bor, sör, vagy akár valamilyen gyümölcs leve is, ezzel plusz ízt tudsz adni az elkészíteni kívánt ételeknek.

Hogyan süssünk falapon?

Amennyiben a falap használata mellett döntesz, akkor egyúttal a lassú sütési mód mellett is teszed le a voksodat. A halak és szárnyasokesetében ez nem jelent túl nagy időtöbbletet, de a nagytestű állatok sültjeinél már komolyabb eltérések is lehetnek.

Szabad-e falapon tálalni?

A falap rusztikus kinézete sokakat sarkallhat arra, hogy az elkészült ételt ezen tálalja a vendégeinek, de ez nem minden esetben vezet kellemes végkifejlethez. A grillrácsokról frissen kivett falap akár égési sérüléseket is okozhat az óvatlanabbaknak, de az sem kizárt, hogy megszenesedett, vagy egyenesen parázslik az alja, ami pedig már tűzveszélyt rejthet magában. 

Ha mindenképpen falapon szeretnél tálalni, akkor érdemes egy másik hideg lapra átteni a kész ételeket.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek