Miért és hogyan használjuk az alapozót?

iho   ·   2021.09.05. 12:00

Ez most nem a hölgyek sminkelésével foglalkozó cikk lesz, sokkal inkább az épületek csinosítására fókuszálunk benne. Az épületek építése és felújítása nem könnyű feladat, s még nehezebb, ha valaki úgy vág bele ebbe a nagyszerű kihívásba, hogy nem rendelkezik megfelelő ismeretekkel a szükséges alapanyagokról, illetve azok funkciójáról, jelentőségéről. Ebben próbálunk segíteni azzal, hogy bemutatjuk a kültéren használatos alapozókat.

Mi is az a kültéri alapozó és mire jó?

Sokszor nem is gondolnánk, hogy a ház bevakolásához mennyi mindenre szükség van. Falimpregnálók, tapadóhidak és például: kültéri alapozók. Könnyen előfordulhat, hogy az anyagköltség jóval magasabbra rúg, mint amire a megrendelő kezdetben gondolt, ha nem számolt minden anyaggal, amelyekre pedig a vakolásnál feltétlenül szükség van.

A kültéri alapozó használható akár régi, akár új épületek esetében. Használata a külső vagy akár a belső felület színvakolását előzi meg, a nedvszívás-kiegyenlítés érdekében.

A Hozo hőszigetelés webáruház alapozói között csupa olyan terméket talál, amelyek környezetbarát anyagok, ugyanakkor minőségiek és tartósak. A színvakolás hosszú távra készül, ezért érdemes rendesen megcsinálni, minőségi anyagokat felhasználva. A kültéri alapozókkal tartós, minőségi és esztétikus végeredményt érhet el.

Mik a használat szabályai?

Akármilyen alapozó anyagról van szó - de igaz ez az összes vakoláskor alkalmazott anyagra -, mindig tiszta, száraz felületen szabad csak alkalmazni. Régi épületek, illetve felújítás esetén mindig tekintettel kell lenni arra is, hogy a repedések és hibák javítva legyenek már a felvitel előtt, illetve ne maradjanak olyan régi rétegek a falon, amely később problémákhoz vezethetne. 

Felkeverés után a tiszta és száraz felületre vihető az alapozó, amelynek eszköze lehet szórópisztoly, pamuthenger, valamint ecset is.

Mire lehet még szükség?

A mélyalapozó vagy falimpregnáló is szükséges lehet, amennyiben nagy mennyiségű víz felvételére alkalmas felületek színvakolása történik, valamint a hőhidak elkerülése érdekében. Az alapfelület érdesítéséhez pedig tapadóhídra lesz szükség. Ezzel egyébként betonfelület is alapozható, de használható aljzatkiegyenlítéshez, valamint OSB-re való burkolásnál, sőt, akár csempés felületek újraburkolására is, ha el szeretné kerülni a korábbi burkolat bontásával járó koszt és zűrzavart. 

Érdemes mindig környezetbarát és kedvező áron elérhető, de minőségi termékek közül választania. Szerencsére a Hozo hőszigetelés webáruház pontosan e célokat tűzte ki maga elé, természetesen a vásárlók elégedettségének elérése mellett.

Az épületek felújítása, csinosítása, valamint egy építkezés során is érdemes megfontolni, hogy melyek azok a területek, ahol lehet spórolni a minőségen és melyek azok, ahol hosszú távon tervezünk, s ezért nem érdemes a kiváló minőségnél rosszabbat választani.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek