Miért fontos a csírátlanítás a zöldség- és gyümölcstárolás során?

iho   ·   2023.01.02. 12:00

A zöldségek, gyümölcsök tárolásához speciális raktári körülményeket ajánlott biztosítani, és azt is el kell kerülni, hogy a különféle kórokozók elszaporodjanak rajtuk. Ez lényeges feladat, hiszen elég egyetlen rossz gyümölcs, s az a többit is megrohaszthatja. Arról nem is beszélve, hogy a légtérben keringő kórokozók nemcsak a többi gyümölcsöt fertőzhetik meg, de az ott dolgozó emberek egészségét egyaránt veszélyeztethetik. 

A következő cikkben most utánajárunk, hogyan akadályozható meg mindez a csírátlanítás eljárásával. 

A raktározás kockázatai

A zöldségek és a gyümölcsök kiváló táptalajt biztosítanak az olyan ártalmas mikroorganizmusoknak, mint amilyen a penészgomba. A párás környezetben még inkább elszaporodhatnak azok a gombák, baktériumok, amelyek később az egész termést veszélybe sodorhatják. A Hollandimpex UV-C lámpáival például csökkenthetjük ezen kórokozók számát. 

A penész okozta rothadás az egyik leggyakoribb probléma és hatalmas károkat tud okozni. A mi feladatunk az, hogy megakadályozzuk a penész levegő útján történő terjedését, ezáltal az áru szebb és frissebb maradhat és nem lesz sok selejtünk sem. Az UV-C lámpás technológiával valamennyi csírátlanítási feladat ellátható.

Mit érdemes tudni az UV-C sugárzásról?

Az UV-C lámpákat szokás germicidlámpáknak is nevezni. Ezek a speciális darabok 253,7 nm-es sugárzással dolgoznak, amely alatt csírátlanítják a helyiség felületeit, valamint annak légterét is. 

Az általános csírátlanítási eljárás során alkalmazhatunk falra szerelhető, szabadon sugárzó lámpatesteket. Ezen produktumok használata alatt azonban kizárólag védőszemüveggel lehet bemenni az adott helyiségbe és csak rövid időre! Az UV-C sugárzás ugyanis ártalmas a szemre és a bőrre is!

A légtér kezelése - Rendszerszintű csírátlanítás

A csíramentes légtér érdekében három légkezelési mód alkalmazható, akár együtt, akár külön-külön. Mindhárom megoldás az UV4AIR termékcsaládba tartozik. 

Az UV4AIR Duct berendezés például garantálja, hogy a helyiségbe folyamatosan csíramentes levegő kerüljön be. 

Az UV4AIR Simple szintén hasonló célból alkalmazható, viszont ezen készülék esetében egy fali nyílásra helyezett ventilátor hajtja be a levegőt, aztán ezt kezelik a germicidlámpák. 

Végül, az UV4AIR Active készülék folyamatosan kergeti a helyiség belső levegőjét. Ebben a saját ventilátora lesz a segítségére. 

Ezek a légkezelő berendezések ráadásul nem veszélyeztetik a környezetüket, mivel az UV-C lámpák zárt rendszeren belül csírátlanítanak.

Az UV-C technológia lehetővé teszi, hogy a raktárba mindig csíramentes levegő áramoljon be, ennek köszönhetően a raktározás során keletkező selejt mennyisége egyaránt csökkenhet.

 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek